Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп се оплака от забавяне на процедурата по импийчмънта му

22 Дек. 2019

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака от решението на Нанси Пелоси - председател на Камарата на представителите, да забави предаването на процедурата по импийчмънт на Сената, което ще проточи процеса в контролираната от републиканците горна камара на Конгреса.

"Това е толкова нечестно", каза Тръмп на конференция на консервативни студенти във Флорида, организирана от консервативната организация "Turning Point USA" ("Повратна точка САЩ"). "Те нарушават Конституцията", добави той, цитиран от БНР. Нанси е луда, цитира пламенната му реч и "Политико".

По думите му, импийчмънтът няма никакви основания. Според него, Демократическата партия се опитва да "унищожи конституцията на САЩ, да разруши историята и да заличи границите на нацията".

Пелоси отказа да предаде процедурата на Сената, отчасти за да даде по-добри възможности за преговори на демократите в горната камара на Конгреса, докато те се опитват да договорят правилата за процеса. Лидерите на републиканците и демократите в Сената не успяват да се договорят дали ще бъдат допуснати нови свидетели и дали те ще дават показания пред сенаторите. 

Очаква се Тръмп да бъде оправдан и по двете обвинения, а процедурата да започне през януари 2020 г..

Президентът на САЩ похвали републиканците от Камарата за единството в гласуването срещу решението за импийчмънт. Президентът подкани младите консерватори да се противопоставят на "радикалната левица", подчертавайки, че "всеки от вас е на предната линия на борбата за защита на нашия начин на живот". "Радикалната левица няма шанс срещу млади консерватори, които поставят Америка на първо място", добави той.

"Ние заедно ще застанем срещу социалистите, ще защитим нашата нация, най-великолепната и чудесна република в историята на света. Америка никога няма да бъде социалистическа страна", допълни Тръмп.

След гласуване в Камарата на представителите по-рано през седмицата, където гласуваха "за" отстраняването на Тръмп, той стана третият президент в американската история, подложен на импийчмънт. Другите двама са Андрю Джонсън през 1868 г., и Бил Клинтън а през 1998-а. И в двата случая Сенатът гласува против отстраняването им и те остават на власт. През 1974 г. Ричард Никсън сам подава оставка, без да дочака обявяване на импийчмънт.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?