Медия без
политическа реклама

Тръмп отмени подновяването на предизборната си кампания

Той отложи митинг в Оклахома, за който си навлече критики

13 Юни 2020
EПА/БГНЕС

След ожесточени критики Доналд Тръмп отложи митинг, който трябваше да отбележи завръщането му в предизборната кампания. Проявата носеше името "Направете Америка отново велика", а датата й съвпада са честването на края на робството в САЩ. Той заяви в Туитър, че събитието е отложено от уважение към Деня на свободата.

Преди няколко дни Тръмп съобщи, че възобновява предизборните прояви в Оклахома, Флорида, Аризона и Северна Каролина. А критиците го атакуваха за какво ли не - че е избрал за място на първия митинг град Тулса, Оклахома, където избухват най-сериозните бунтове в историята на САЩ; в същото време продължават протестите след смъртта на Джордж Флойд; има и коронавирус. 

Вчера пък Тръмп обеща администрацията му да предприеме действия за намаляване на расовото неравенство и за прекратяване на полицейската бруталност в САЩ. Той обяви това по време на визита в Далас, щата Тексас. Това са две от основните искания на демонстрантите, които заляха улиците на американските градове след убийството на Флойд по време на полицейски арест в Минеаполис. Протестите преминаха в бунтове, а президентът на САЩ нарече мирни демонстранти "терористи".

Демонстрантите настояват и за намаляване на финансирането на полицията, но Доналд Тръмп отново отхвърли подобна възможност. “Ще се погрижим за нашата полиция, няма да спрем финансирането й. Ако ще правим нещо, то ще е в обратната посока - да гарантираме, че полицията е добре обучена, както и че разполага с най-доброто оборудване”, каза той в Далас, където участва в кръгла маса, посветена на реформите в полицията.

Държавният глава обяви, че ще бъде направена реформа на правораздавателните служби и вече се е в ход работата по изготвянето на указ за промяна на правилата за използване на сила от полицаите, като те щели да бъдат съобразени с най-актуалните професионални стандарти в тази сфера. Освен това се ангажира да бъдат направени допълнителни инвестиции в обучението на представтелите на реда.

Щатските и местни власти са предоставили около 115 млрд. долара за нуждите на полицията през 2017 г., сочат данни, събрани от Urban Institute.

В рамките на борбата с расовата дискриминация президентът обеща да предприеме стъпки за увеличаване на икономическите възможности за малцинствените общности и да се справи с различията в здравеопазването, пред които са изправени чернокожите. "Трябва да работим заедно, за да се справим с фанатизма и предразсъдъците, където и да се появят. Но няма как да постигнем напредък и да излекуваме раните, ако определяме изкуствено десетки милиони почтени американци като расисти или фанатици", заяви Тръмп.

Още по темата