Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тръмп е обвинен в нарушение на Закона за шпионажа

Според прокуратурата бившият президент незаконно е държал секретни документи в дома си

09 Юни 2023
БГНЕС
Доналд Тръм

Бившият президент Доналд Тръмп беше обвинен в извършването на седем престъпления, включително възпрепятстване и нарушение на Закона за шпионажа за съхранение на секретните документи, съобщи CNN.

Специален прокурор разследваше Тръмп за боравене със секретни документи, които са изнесени и складирани в неговото имение Мар-а-Лаго във Флорида, след като той напусна Белия дом през 2021 г. Тръмп е обвинен още във възпрепятстване на разследването и опита на правителството да ги възстанови. През август ФБР претърси дома на Тръмп във Флорида и откри там 11 000 документа, включително около 100, които бяха маркирани като класифицирани

Доналд Тръмп е първият американски президент, срещу когото се води наказателно дело. През април той пледира невинен по обвинениe във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане към порнозвезда, за да купи мълчанието й преди изборите през 2016 г., припомня Ройтерс.

Очаквано Тръмп, който отново се кандидатира за президент, изригна срещу „корумпираната администрация на Байдън“ и я обвини в намеса в изборите. Той каза, че "разбира се" ще пледира невинен, когато се яви в съда в Маями следващия вторник за второто си обвинение за три месеца. “Никога не съм мислил, че е възможно такова нещо да се случи на бивш президент на Съединените щати", написа той в социалната мрежа Truth.

Тръмп многократно е настоявал, че не е направил нищо лошо с изнасянето на документите и че е жертва на федерален лов на вещици.

 

Ключови думи:

Доналд Тръмп

Още по темата