Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ток и газ във Великобритания поскъпват с 54% от 1 април

Британското правителство отпуска по 350 паунда помощ на домакинство, които ще трябва да бъдат върнати до 5 години

05 Февр. 2022

Eнергийният регулатор във Великобритания повиши горната граница на цените на тока и газа в страната с 54% от 1 април. Така домакинствата ще заплащат средно до 1974 паунда или около 4500 лева годишно сметки за ток и газ - увеличение еквивалетно на близо 1600 лева, предаде бТВ. Новите цени ще влязат в сила от 1 април и ще важат за 6 месеца – до септември.

Заради ценовия скок Риши Сунак – финансовият министър на кралството, обяви, че правителството ще осигури помощ от 9 млрд. паудна, така че населението да понесе по-леко поскъпването на живота. Но министърът предупреди британците просто да свикват с по-високите цени.

За да смекчи удара правителството ще предложи на милиони домакинства помощ от 350 паунда за година – 200 паунда под формата на отстъпка от сметките за газ и ток и още 150 паунда намаление от общинския данък.

Помощта обаче не е безвъзмездна - отстъпките, които ще получат близо 20 млн. домакинства, ще трябва да се възстановят с вноски от 40 паунда за период от 5 години. Тази сума ще бъде начисляване автоматично към сметките за електроенергия, считано от 2023 г. Опозицията използва повода да се подиграе на плана на министъра, наричайки го схема „Купи днес, плати по-късно“.

Ключови думи:

Великобритания, цени, ток, газ

Още по темата