Медия без
политическа реклама

Талибаните превзеха първата си столица

06 Авг. 2021
БГНЕС

Град в югозападен Афганистан се превърна в първата провинциална столица на страната, превзета от талибаните през последните години, предаде Би Би Си. 

Множество местни представители заявиха, че талибаните са завзели град Заранж в провинция Нимроз след нанесен сериозен удар по правителствените сили.

Бойците продължават да напредват в страната, докато чуждестранните войски на НАТО се изтеглят. 

Първоначално талибаните превзеха няколко провинции и сега се насочват към ключови градове. Други провинциални столици под натиск са Херат на запад и южният град Лашкар Гах в провинция Хелманд.

Зарандж е голям търговски център близо до границата с Иран. След превземането на околните райони, бунтовниците многократно се опитваха да превземат града. 

Говорителят на полицията в Нимроз заяви, че талибаните са успели да превземат Зараня поради липса на подкрепление от правителството.

За последно талибаните превзеха столица на провинцията през 2016 г., когато за кратко завзеха контрола в северния град Кундуз.

Бунтовниците се активизираха в Афганистан през последните месеци и започнаха голяма офанзива, която съвпада с изтеглянето на американските сили след 20 -години военни операции. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Афганистан, талибани

Още по темата