Quantcast

Медия без
политическа реклама

Тагарев потвърди в ЕС военната помощ от България за Украйна

Министрите на отбраната обсъдиха план от 20 млрд. евро за отпор срещу руската агресия

30 Авг. 2023
Стопкадър от екрана
Министър Тагарев направи кратко изявление пред журналисти в началото на срещата на военните министри от ЕС.

Министрите на отбраната на Европейския съюз се събраха днес в Толедо, Испания, в бивш завод за оръжия, сега университет, за да обсъдят дългосрочна финансова подкрепа за украинската армия.

Българският военен министър Тодор Тагарев потвърди пред журналисти, че се разглежда планът на висшия дипломат на ЕС Жозеп Борел за предоставяне на 20 млрд. евро за въоръжаване и програми за обучение за периода 2024-2027 г. 

Целта на Борел е военната подкрепа на ЕС за Украйна срещу руската агресия да бъде прехвърлена на по-структурирана основа вместо отделните плащания, извършвани в рамките на Европейския инструмент за мир (ЕФМ).

"Помощта трябва да продължи и след войната, каквото и да се случи. Тя трябва да продължи за възстановяването и да даде гаранции за сигурността на Украйна", заяви Борел в началото на срещата.

Досега Украйна е получила 5,6 млрд. евро военна помощ от специалния механизъм на ЕС, който възстановява разходите на държавите членки за доставка на оръжие за Украйна. Договорите на ЕС не позволяват на блока да използва средства пряко от бюджета на ЕС за военни проекти.

„България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в подкрепа на Украйна, който да допринесе за нейната сигурност, за да гарантира свободното и демократично европейско бъдеще на страната, заяви Тодор Тагарев, цитиран  в съобщение на Министерството на отбраната.

„На фона на продължаващата руска агресия срещу Украйна, усложнена от все по-провокативното поведение на Русия, включително в близост до границите на НАТО и особено в региона на Черно море, важен елемент от тази подкрепа трябва да остане предоставянето на военна помощ и обучение на украинските въоръжени сили толкова дълго, колкото е необходимо“, бе категоричен министър Тодор Тагарев. Той подчерта, че страната ни приветства предложението за засилване на подкрепа за Украйна в рамките на Европейския инструмент за мир, който вече е доказал своята ефективност за предоставяне на навременна военна подкрепа на Украйна. „Отдаваме особено значение на запазването на правилата и методологията на Инструмента по отношение на вноските на държавите членки, което гарантира солидарност и приобщаване“, каза още той.

Министър Тагарев отбеляза и бързите резултати от прилагането на тристранния подход на ЕС за осигуряването на боеприпаси за Украйна. По думите му новите европейски правила в подкрепа на производството на боеприпаси и съвместното им придобиване биха помогнали значително за преодоляване на неотложните и критични пропуски в отбранителните способности.

Българският министър изтъкна ролята на военната мисия на ЕС в подкрепа на Украйна (EUMAM) като съществен елемент от цялостната подкрепа на съюза за Украйна в областта на отбраната. Той заяви, че България обмисля разширяване на приноса си към EUMAM в съответствие с нуждите на Украйна с фокус подготовката на бойни санитари, както и принос към обучението на наземен състав за използването на самолети F-16.

Министър Тагарев призова за обединен и координиран отговор на агресивните хибридни действия, провеждани от Русия, включително и елиминиране на разделението на държави, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл редовно използва за внасяне на напрежение в ЕС.

Той също така информира участниците в сесията за скорошната си среща с украинския военен министър Олексий Резников и за решението ни да предоставим 100 бронетранспортьора и съответните резервни части за тях на Украинските въоръжени сили.

 

Ключови думи:

Тагарев, Украйна

Още по темата