facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Световните сили ще умуват за Либия и в Берлин

След провала на срещата в Москва
Обновена
6 544
 EPA/БГНЕС

Ангела Меркел покани днес световните сили на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъдят усилията за постигане на мир в Либия. Германският канцлер реши свика среща на върха след консултации с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Меркел призова в Берлин либийския премиер Файез ал Сарадж и генерал Халиф Хафтар, лидер на съперничещата Либийска национална армия, както и представители от САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Обединените арабски емирства, Турция, както и няколко африкански и арабски държави.

Вчера в Москва се проведе среща с представители на Либия по инициатива на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. На срещата присъстваха и министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция. Срещата обаче не постигна очакваните резултати.

Главнокомандващият на Либийската национална армия (ЛНА) генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня, за да прекрати деветмесечните боеве в страната. Хафтар помоли в понеделник вечерта да разгледа до вторник сутринта споразумението, което вече е подписано от ръководителя на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж. Но той напусна руската столица без да даде своя подпис, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Главнокомандващият заяви, че предложеният документ не се съобразява с много от исканията на ЛНА. "Проектодоговорът игнорира много от исканията на либийската армия", каза той. 

По-рано медиите съобщиха, че на срещата в Русия той е поискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се сформира правителство на национално единство, което да спечели доверието на парламента, заседаващ в Тобрук.

 

48

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Наши бивши министри в надпревара за постове в Либия

20.09.2020

5906 21
Израел, ОАЕ и Бахрейн подписаха историческо споразумение

15.09.2020

1079 10
САЩ: Поне два руски МиГ-29 са свалени в Либия

13.09.2020

4923 31

Коментари

Страници

ЗИП
снимка на ЗИП

Мда, и все пак Хафтар не зависи само от Кремъл.

 

Петродоларите на ОАЕ и Саудитска Арабия и могъщата военна машина на Египет са силен коз....

 

Кремъл искаше да приложи коронния си номер от Украйна и Сирия, но при Хафтар засега не върви . Да видим дали пък няма в края на краищата да подпише ако Сарадж се съгласи Хафтар да запази досегашните си териториални придобивки.

Evasion

Да видим дали пък няма в края на краищата да подпише ако Сарадж се съгласи Хафтар да запази досегашните си териториални придобивки.

Ми при такава хипотеза какво има да подписват?!? 

марк

 

 

 

                    Този път примиренческата политика на Путин не мина . Не за нечии сини очи бойците на Хафтар дадоха толкова жертви . Русия която навсякъде изписва , че ''Ал Кайда '' е тер. организация кара Хафтар да подписва примирие точно с нея... За сега Хафтар показва характер .

грантоед

?

ЗИП
снимка на ЗИП

Има.

 

Сарадж все още държи почти цялата Триполи - 2,5 милиона човека плюс Мисрата - 0, 5 милиона.

 

Кажи речи това е половината население на Либия.

 

Но разбира се Хафтар е мноо по-силен в момента.

 

Само трябва да внимава шот без руска подкрепа и ако Сарадж успее да издейства такава от ЕС то Хафтар изведнъж ще се окаже в ролята на Сарадж в момента.

 

Геополитиката е тънка работа....

 

:)

dissidentbg

При война не е важно кой има повече хора на разположение. Хората искат да ядат и Сарадж трябва да ги храни.

 

При война е важно кой има повече ресурси. 

geo_19

В Ливии сейчас нет государственности, ее в 2011 году уничтожила НАТО, заявил министр иностранных дел России Сергей Лавров.

"Последствия этой авантюры — преступной, противозаконной авантюры — мы пожинаем до сих пор. Прежде всего, конечно же, ливийский народ", — сказал он на пресс-конференции по итогам переговоров со своим ланкийским коллегой Динешем Гунадеварденом.

 

https://ria.ru/20200114/1563390358.html

geo_19

Глава Ливийской национальной армии (ЛНА) маршал Халифа Хафтар пока не подписал соглашение о перемирии с Правительством национального согласия (ПНС) из-за отсутствия пункта о сроках роспуска вооруженных формирований, выступающих на стороне ПНС, заявил РИА Новости ливийский военный источник.

Verbis verbis

Мда, и все пак Хафтар не зависи само от Кремъл.„

 

Мда, уважаеми.

Хафтар е американски възпитаник, а достлукът с Русия е само за въоръжението.

То и на ИД въоръжението не беше американско, въпреки че бяха финансирани от видни американски демократи.

Кире

ЕС трудно ще има обща позиция.  Там франсетата имат доста опоненти по темата, начело с Италия. 

ЗИП
снимка на ЗИП

 Къф американски възпитаник, кат е завършил "Фрунзе" и владее руски ?

 

По-скоро е работил за ЦРУ през 90-те след, като е предаден от Кадафи в Чад..

 

Аь мисля, че все пак ще подпише "ревизиран документ". Да видим...

dissidentbg

Както за всеки друг, така и за Хафтар. Не е важно къде си учил, важно е за кого работиш.

 

Хафтар работи за американците. Те му помогнаха, когато той се конфронтира в Кадафи. Живя в САЩ преди да започне войната в Либия и оттам отиде да окупира Източна Либия за да контролира нефтените находища там. А американците се интересува само от нефта на Либия и затова Хафтар НЯМА проблем с добив и износ на нефт. 

 

Ако САЩ са против Хафтар, отдавна да са наложили санкции за да не може да продава нефт. 

БатВаню

Завършил в Москва, работи за американците. По това си прилича с нашия президент Румен Радев

Дзопино

не знам защо мислите че русия е искала да подпише. Това че организира срещата не значи че иска хафтар да подпише ...По скоро обратното. Просто ПР акция за пред Рдоган

ЗИП
снимка на ЗИП

Дяволът е в детайлите.

 

Кремъл може би наистина е искал Хафтар да подпише за да може Русия "юридически" да влезе в Либия и да "контролира примирието"...

 

Демек без всякакви там "ихтамнети" а по модела на Сирия !

KTP

Хафтар в момента е доста по силен и според мен се надява на скорошна победа. От тази гледна точна няма защо да подписва каквото и да било - човека играе за цяла Либия и след това ще имаме нов Кадафи, но ще се казва Хафтар. Това са му явно плановете, но времето не е на негова страна и може и да не успее.

Калпазанче

При наличие на турски контигент на място и без мълчалива подкрепа от Русия , Хафтар има много опции. Във всички случаи мирът е по-доброто решение. До конференцията в Берлин по темата всички могат да си помислят за рисковете. Във всеки случай Гърция ще се включи дипломатически в полза на Хавтар, с оглед ограничаване на интересите на Турция. Русия за сега го играе неутрална, но неуспехът в Москва явно ще я подразни.

Вече не само "восток дело тонкое"... В тази орбита влязоха държави от цяла Северна Африка и Южна Америка.

paragraph39

...През 2011 г. международна коалиция, ръководена от Съединените щати и НАТО, проведе операция в Либия, която доведе до убийството на Муамар Кадафи и свалянето на режима, съществуващ повече от 40 години.
След това в страната започна остра криза. На изток, в град Тобрук, заседава избран опт народа парламент. Той е подкрепен от ЛНА, водена от Хафтар. На запад, в Триполи, правителството на националното съгласие (ПНС), ръководено от Файез Сарадж, се формира с подкрепата на ООН и Европейския съюз...

...................................

ДЖАМАХИРИЯТА Либия:

"Джамахирията" (от арабски:جماهيرية) е форма на държавно управление, различаваща се от монархията и републиката. За първи път тази форма на управление е обоснована в „Третата всемирна теория“ на Муамар Кадафи и е изложена в първата част на неговата Зелена книга.

Характерното за джамахирията като форма на държавно управление е, че в него участва цялото пълнолетно население на страната, обединено в първични (основни) народни конгреси. Народните конгреси избират свои изпълнителни органи (народни комитети), чиито членове автоматично стават делегати на народните конгресови провинции. Всеобщият народен конгрес е висшият законодателен орган в джамахирията.

paragraph39

 

ОЩЕ за "Джамахирията" Либия при Муамар Кадафи:

«Джамахирия, эпоха, когда каждый и управляет, и правит... Это общество, которое воплощает мечту о коммунизме, безвластии, Городе Солнца», — писал Каддафи.

При Джамахирии в стране повсеместно формировались народные комитеты и народные конгрессы. Государство разделялось на множество коммун, представляющих собой самоуправляемые мини-государства в государстве и обладающих всей полнотой власти в своём округе, включая распределение бюджетных средств.

Управление коммуной осуществлялось первичным народным конгрессом. В народный конгресс входили все члены коммуны (то есть её жители). Каждый человек имел право высказать своё предложение на заседании народного комитета. Каждый участвовал в принятии решений и реализации власти. Государство представляло собой федерацию коммун. Каждый первичный народный конгресс избирал своих представителей в городской народный комитет и Всеобщий народный конгресс.

«Все существующие ныне в мире политические системы являются порождением борьбы за власть между орудиями правления, будь то мирная или вооружённая борьба классов, кланов, племён, партий или просто отдельных лиц. Победителем в ней всегда выходит орудие правления: отдельная личность, группа людей, партия, класс, побеждённым же всегда оказывается народ, то есть подлинная демократия», — написано в «Зелёной книге».

В стане действовал запрет на деятельность любых политических партий, отсутствовала конституция. Сам Муаммар Каддафи официально не занимал никаких постов в государстве.

Высшим законодательным органом Социалистической Народной Ливийской Арабской Джамахирии был Всеобщий народный конгресс.

«Народные конгрессы и народные комитеты — это не плод фантазии, а итог развития человеческой мысли, вобравшей в себя весь опыт человечества в борьбе за достижение демократии. Прямая демократия — идеальное решение, которое, будучи воплощено на практике, не может являться предметом спора и разногласий», — сказано в «Зелёной книге».

По словам Кадаффи, народное управление при Джамахирии опровергало сложившийся стереотип о том, что демократия — это контроль народа над правительством, так как истинная демократия — это народный самоконтроль.

...................................................

ДА, така е! Джамахирията на Кадафи беше върхът на Демокрацията, ИСТИНСКА Демокрация! И затова НАТО и САЩ я избомбиха и разрушиха- защото добивиът и търговията с либийски петрол беше държавен/ НАРОДЕН, на Джамахирията/ МОНОПОЛ! Отделно, че Кадафи искаше и беше почнал да работи по въпроса Либия да продава петрола си НЕ срещу "кухи" щатски долари, а срещу злато и стоки или евро! Т.е., същото, заради което САЩ, НАТО и "пуделите" съсипаха ИраК на Садам преди това/2003 г./! ТЧК

nebenebe

Вероятно така е било предвидено. Турция ще бъде деликатно повърната назад.

dissidentbg

Кое е важното?

 

Бъдещето на държави от Близкият Изток и Африка, вече се решава в Москва. 

 

"той е поискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се сформира правителство на национално единство"

 

Искането му е много разумно. За да има мир, трябва ВСЯКА фракция и партия в Либия да бъде представена в парламента. Народа трябва да е единен. Но заграбилите властта не искат да я делят с друг. Докато не ги свалят със сила няма да има мир.

Моите5стотинки

чака да огласят цялото меню а не само десерта, Меркелица да мисли какво ще обещава, парите на Либия не са в Москва...

Пантелей

"ДА, така е! Джамахирията на Кадафи беше върхът на Демокрацията, ИСТИНСКА Демокрация!"

ИЗ ПРОГРАМАТА НА НСДАП

Равни права и задължения за всички граждани; Всеки гражданин да работи за общото благо; Всички нетрудови доходи да бъдат конфискувани; Всички големи тръстове (монополи) да бъдат национализирани; Разпределяне на печалбите във всички по-големи икономически предприятия между работниците и служителите им; Достатъчна осигуровка за старини; Създаване на здрава средна класа и нейното съхранение чрез подкрепа на дребните производители и търговци, като им се предоставят (площи в) големите магазини; Аграрна реформа върху собствеността на земите и край на спекулациите със земи; Безмилостно преследване на тежките престъпления и спекулантите; Дълбоки преобразувания в националната образователна система; Държавата да подпомага майчинството и да стимулира развитието на младежта;

Ехооо... Тез са били по-връх на Демокрцията. И по-големи демократи

А бе, кога са годишните профилактични прегледи?

nanyac

paragraph39

ДА, така е! Джамахирията на Кадафи беше върхът на Демокрацията, ИСТИНСКА Демокрация! 

Демокрация от съвецки тип. Какво е характерно:

  1. Чистка на всички възможни политически опоненти. Перманентно.
  2. Спечелване на всички избори със 100 и повече процента.
  3. Силова структура осигуряваща правилното функциониране на "демократично" избраните народни представители и тяхното неотклонение от пътя към светло бъдеще начертан от Лидера.
  4. Доносническа мрежа
  5. Прилагане на мъчения в правосъдието
  6. Публични екзекуции по телевизията

добивиът и търговията с либийски петрол беше държавен/ НАРОДЕН, на Джамахирията/

Разбира се, а с тежката роля на основен разпоредител с тези доходи се нагърбват лично Лидера, неговият наследник и приближени. Всеки харчлък е в името на Народа, разбира се.

dissidentbg

папуаса пак се изака.

Не е лошо да поговори с българи работили в Либия преди години, за да научи как живееха лкибийците по онова време.

 

Кадафи помагаше на много хора, дори и на тези дето не бяха либийци. Не е случайност, когато казаха лошо за Кадафи пред Мандела, Мандела им каза: Който не харесва Кадафи, може да се хвърли в басейна.

 

Бях студент, когато по едно време се изсипаха стотици палестинци и ливанци, да учат в български университети. Бяха ИЗЦЯЛО на издръжка от Кадафи. 

nanyac

dissidentbg

Кое е важното?

 

Бъдещето на държави от Близкият Изток и Африка, вече се решава в Москва. 

Нещо решено има ли? За някоя държава, без значение коя. Щото например за Сирия от години гледаме московски цирк и дотук само клоунада и пушилка, но никакво бъдеще.

nanyac

dissidentbg

папуаса пак се изака.

Не е лошо да поговори с българи работили в Либия преди години, за да научи как живееха лкибийците по онова време.

Ми случайно или не, ама е говорил.

Като угоявани овце. Яслата пълна, пътят посочен с гега, има и кучета, а за заблудените овци и остър нож.

И много гастарбайтери платени с петродолари.

Велик демократ бил...

Помагал на хора...

Що не питаш нашите момичета, като ги лаеха кучета в затвора, това помощ ли беше или нещо друго?

 

nanyac

dissidentbg

...А американците се интересува само от нефта на Либия и затова Хафтар НЯМА проблем с добив и износ на нефт 

Американците се интересуват от Средиземно Море и по-специално от газовите коридори. Глупостите, че искали да сложат ръка на някакъв петрол са безнадеждно остарели. В наши дни САЩ си добива предостатъчно собствен петрол и при тези цени не си струва да воюва за още.

paragraph39

ПАПУАС,

Казано /ти/ е: Муамар Кадафи НЕ е заемал след 1979 г. никакъв официален държавен пост/служба/ в Либия!!! През 1969 г. той  ръководи антимонархическата революция/гражданската война/ в Либия, която сваля от власт крал Идрис и Либия става ислямска, почти социалистическа, република. В следващите 10 години/до 1979 г./ Кадафи е главнокомандващ въоръжените революционни сили и премиер на Република Либия! След 1979 г. Кадафи се оттегля от официално участие в управлението на Република Либия/Джамахирия/ и се отдава на идеята си за специфичен път на развитие на Либмия, както и на обединяване на Либия с няколко севеноафрикански държави и противопоставяне на световния частен Капитализъм!

ПРОБЛЕМЪТ му на Кадафи беше, че той през 1970-те национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си в рамките на няколко десетилетия, той издига своите възгледи за идеалното развитие на социализъм в държавите от Третия свят, формулирайки „трета световна теория“ и нова система на държавно управление, наречена „джамахирия“. И опитваше да обедини Либия, Египет, Судан, Сирия и Ирак около тази негова идея! Това САЩ, НАТО, Запада и "пуделите"- а зад всички тях световният ЧАСТЕН Капитал!- НЕ можеха и НЕ му простиха, защото беше против ЧАСТНИТЕ им капиталистически интереси! Отделно, пък, мюсюлманските монархии- за които мюсюлманската република, Джамахирията, беше "лош и заразяващ" антимонархически, републикански и светски пример за мюсюлманския Свят! Досущ като "казусите" ИраК, Сирия и Иран!!!

nanyac

paragraph39

ПАПУАС,

Казано /ти/ е: Муамар Кадафи НЕ е заемал след 1979 г. никакъв официален държавен пост/служба/ в Либия!!!

Да бе да.

А в Арабската Лига заседава изключително в качеството си на частно лице.

И шатрата си на червения площад я разпъна като всеки друг турист.

Що не ги разправяш тия на някоя бабичка в кварталния ОФ клуб?

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш