Медия без
политическа реклама

Световните сили ще умуват за Либия и в Берлин

След провала на срещата в Москва

14 Яну. 2020Обновена
EPA/БГНЕС

Ангела Меркел покани днес световните сили на среща на върха в Берлин в неделя, за да обсъдят усилията за постигане на мир в Либия. Германският канцлер реши свика среща на върха след консултации с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Меркел призова в Берлин либийския премиер Файез ал Сарадж и генерал Халиф Хафтар, лидер на съперничещата Либийска национална армия, както и представители от САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Обединените арабски емирства, Турция, както и няколко африкански и арабски държави.

Вчера в Москва се проведе среща с представители на Либия по инициатива на руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. На срещата присъстваха и министрите на външните работи и отбраната на Русия и Турция. Срещата обаче не постигна очакваните резултати.

Главнокомандващият на Либийската национална армия (ЛНА) генерал Халифа Хафтар напусна Москва, без да подпише споразумението за прекратяване на огъня, за да прекрати деветмесечните боеве в страната. Хафтар помоли в понеделник вечерта да разгледа до вторник сутринта споразумението, което вече е подписано от ръководителя на признатото от ООН правителство Файез ал Сарадж. Но той напусна руската столица без да даде своя подпис, заяви говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Главнокомандващият заяви, че предложеният документ не се съобразява с много от исканията на ЛНА. "Проектодоговорът игнорира много от исканията на либийската армия", каза той. 

По-рано медиите съобщиха, че на срещата в Русия той е поискал силите му да бъдат доведени в Триполи и да се сформира правителство на национално единство, което да спечели доверието на парламента, заседаващ в Тобрук.

 

Още по темата