Медия без
политическа реклама

Сърбия засилва военното сътрудничество със САЩ

08 Юни 2023
Сръбският президент бе похвален от САЩ заради хладнокръвието, което прояви при скорошната ескалация на напрежението в Северно Косово
BGNES/EPA
Сръбският президент бе похвален от САЩ заради хладнокръвието, което прояви при скорошната ескалация на напрежението в Северно Косово

Сърбия ще увеличи партньорското сътрудничество с американските Въоръжени сили, заяви президентът Александър Вучич след срещата си с ръководителя на бюрото на Националната гвардия на САЩ генерал Дениъл Хаконсон. 

"Запазвайки военния си неутралитет, нашата страна е готова да подобри партньорското сътрудничество с американската армия за поддържането на мира и стабилността в балканския регион и отвъд пределите му", заяви Вучич. 

Той благодари на САЩ за участието в регулирането на скорошната ескалации на недоволството в Косово. От своя страна Хаконсон изказа признателност на Вучич за неговото лидерство "в сложната ситуация, в която мирът и стабилността в региона бяха поставени на изпитание" . Генералът изтъкна "големия принос" на Въоръжените сили на Сърбия в миротворческите мисии. 

Въоръжените сили на двете страни ще засилят сътрудничеството за подготовката на мласшия команден състав и обучението в киберзащита. Военният министър Милош Вучевич отбеляза, че двустранните отношения между двете страни се задълбочават и "двете страни са готови да задълбочат взаимодействието в областта на отбраната". 

От 16 до 30 юни в Южна Сърбия ще се проведат съвместни военни учения Platinum Wolf 23 със САЩ и още 10 страни-партньори. На 27 февруари 2022 г., след началото на войната на Русия срещу Украйна, Белград обяви мораториум в участието на международни маневри. 

 

Още по темата