Quantcast
Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Сърбия трябва да се откаже от флирта с Русия, за да напредне към ЕС

Спазването на европейските санкции срещу Москва става критерий за готовността на Белград
2 489
 Европейски съвет
Дойде време Сърбия да избере с кого ще бъде - с ЕС или с Русия

Европейския парламент прие с голямо мнозинство резолюция за Сърбия, в която Белград е призован спешно да въведе санкциите срещу Москва, каквито Евросъюзът наложи заради руската инвазия в Украйна. Според приетия документ това ще бъзе допълнително едно условие за по-нататъшен напредък на Сърбия към членство в ЕС.

Докладът на докладчика за Сърбия Владимир Билчик беше подкрепен от 523 евродепутати, 78 бяха против, а 34 се въздържаха. Резолюцията за Сърбия изразява подкрепата на Европейския парламент за бъдещото членство на Белград в ЕС, но също така се отбелязва, че перспективата за разширяване изисква ангажираност с необходимите реформи и придържане към европейските стандарти и ценности.

Владимир Билчик подчерта, че присъединяването към ЕС е стратегическо решение на Сърбия и че ЕП очаква политическото ръководство на страната също да се отнася към него стратегически.

Очаква се също така Сърбия и Косово да подпишат правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията "на базата на взаимно признаване“. За първи път се споменава "взаимното признаване" в официален документ на институция на ЕС като необходимо решение в диалога между Белград и Прищина.

Така пред Сърбия се възправят две тежки задачи: да се откаже от флирта с Русия и да признае Косово като независима държава. И двете противоречат на стратегическата ориентация на Белград в момента.

Още

Мирей Матийо проговори за топлите си отношения с Путин

19.08.2022

181
Китай пусна да танцуват 100 кучета роботи, след като Русия се посрами

19.08.2022

7918
9 загинаха, а 35 бяха ранени при два руски удара в Харков

18.08.2022

Обновена

2887