Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия страда от приятелството си с Русия

Министърът на икономиката съветва правителството да се присъедини към западните санкции

13 Март 2023
Личен архив/Директно
Раде Баста в кабинета си под портрета на президента Александър Вучич

Министърът на икономиката в сръбското правителство Раде Баста поиска днес в декларация правителството на Сърбия спешно да вземе решение за въвеждане на санкции на Руската федерация заради агресията срещу Украйна, съобщи агенция Танюг, цитирана от БТА. 

"Нашата страна вече плаща голяма цена заради невъвеждането на санкции срещу Русия и това не се издържа. Аз като министър на икономиката не мога да гледам колко голям натиск се оказва на президента на Сърбия Александър Вучич, а ние да мълчим - не мога да приема това. Затова съм за въвеждане на санкции срещу Русия, стоя до президента Вучич в защитата на държавните и национални интереси и имам пълно доверие в него. Затова от правителството на Сърбия и от всички министри искам да се произнесат по този въпрос", заяви Баста.

"Като страна, която самата тя през историята е била изправена пред санкции и чийто народ търпеше тежки икономически последици, не взехме това решение, защото се надявахме, че конфликтът ще приключи, че ще  надделее разумът и двете страни  най-накрая ще седнат на преговорната маса", заяви Баста. "За съжаление, с времето сме изправени пред една нова реалност. Краят на конфликта не се вижда, а разумът сякаш изчезна. В  конфликта на големите, винаги страдат малките държави и в момент на глобален смут Сърбия е изправена пред силен натиск", заяви сръбският министър. Според неговите думи е необходимо  правителството на Сърбия  да приеме единно становище в каква посока ще върви по-нататък държавата.

"От началото на войната осъждаме руската агресия срещу Украйна, но същевременно пазим националните си интереси в отношенията с Руската федерация.  Затова не се присъединихме веднага към голям брой страни, които въведоха санкции на страната агресор.  Ситуацията с всеки ден все повече се усложнява, а западните страни остро критикуват Сърбия, че не се е присъединила към санкциите",  заяви Баста в съобщение. 

"Икономиката е ключова за Сърбия и затова като министър на икономиката посочвам, че освен тежката външнополитическа ситуация трябва да запазим икономическия растеж и да се борим нашите граждани да живеят по-добре. Сърбия  има своя  сериозна, отговорна и самостоятелна политика и ще продължи да защитава своите граждани", подчертава в заключение Баста.

Ключови думи:

Сърбия, Русия, санкции

Още по темата