Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия стигна до трудния избор: Русия или Европа

Германия предупреди Вучич, че не може да седи на два стола

01 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Вучич продължава да смята Путин за голям приятел

Германия е предупредила Сърбия да не задълбочава връзките си с Русия, като е посочила, че това може да попречи на стремежа й да се присъедини към Европейския съюз, съобщи източник от германското правителство, цитиран от АФП и БГНЕС.

Два дни преди срещата на върха за Западните Балкани в германската столица, високопоставеният служител заяви, че Белград трябва да реши на чия страна е: на Москва или на ЕС.

"Отношенията със Сърбия са сложни - има както светлина, така и сенки", каза източникът, който говори при условие за анонимност.

"Отношенията на Сърбия с Русия със сигурност са част от сенките."

Източникът заяви, че германското правителство например е било "изненадано и разочаровано", когато сръбският външен министър Никола Селакович през септември е подписал споразумение с руския си колега Сергей Лавров, в което се е съгласил да се съветва по въпросите на външната политика.

Германският служител заяви, че е време сръбският президент Александър Вучич да избере страна.

"Ако той поеме по пътя към Европа, ще получи подкрепа, както от ЕС като цяло, така и от германското правителство. Ако той избере другия път, това ще има последици" за бъдещето на Белград в ЕС, каза служителя.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз от 2012 г., но перспективите ѝ се смятат за мрачни без нормализиране на отношенията с Косово. Белград не приема обявената през 2008 г. от Косово независимост на мнозинството албанци.

Напрежението се изостри от войната в Украйна, като много сърби симпатизират на традиционния съюзник Русия.

Белград осъди инвазията в Украйна в ООН, но отказа да се присъедини към европейските санкции срещу Москва.

В срещата на върха в Берлин в четвъртък, чийто домакин е германският канцлер Олаф Шолц, ще участват правителствените ръководители на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна гора и Сърбия, както и лидерите на ЕС.

Участниците от Западните Балкани трябва да подпишат три споразумения: за взаимно признаване на документи за самоличност, университетски дипломи и професионални квалификации.

Белград отхвърля европейските санкции срещу Москва

Сърбия няма да променя досегашнатата си политика по отношение на Русия, която бе одобрена от Съвета по национална сигурност. Ние няма да въвеждаме санкции срещу Руската федерация, каза новият министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. "Трябва да имаме балансирано отношение...Трябва да има разбиране за нашето поведение около въпроса за Косово, което е свързано с подкрепата от Русия", каза още Дачич пред ТВ Войводина.

Той каза, че не е чел френско-германското предложение за Косово, но на базата на казаното от президента Александър Вучич по време на Съвета по национална сигурност разбира, че няма добра основа за подробни преговори".

"Тук не става въпрос за преговори за това какво е политическото решение, а просто се казва - това е решението, а това означава независимо Косово и Сърбия много да не протестира. Участниците в Съвета по национална сигурност ясно се изясниха срещу него", каза още Ивица Дачич.

Сръбският министър заяви, че Белград е готов да води диалог и да бъде конструктивен, но няма намерение да деблокира приемането на Косово в ООН.

Ключови думи:

Германия, Сърбия, ЕС, Русия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?