Quantcast

Медия без
политическа реклама

Сърбия и РС Македония търсят пари от ЕС, за да заобиколят България

Белград и Скопие кандидатстват съвместно за високоскоростна железница

21 Авг. 2023
https://www.railwaygazette.com/
На скопската гара все още няма влак, композиран за София

Министърът на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич съобщи, че е подписан меморандум със Северна Македония, според който двете страни ще кандидатстват съвместно пред ЕС за средства за изграждане на участък от високоскоростната железопътна линия Ниш - Скопие, съобщи кабелният новинарски канал "N1", цитиран от БГНЕС.

"Когато тя бъде завършена, пътуването от Скопие до Белград също ще отнема три часа. Това ще промени драстично живота на гражданите", каза Весич.

В Сърбия започна изпълнението на проекта за изграждане на високоскоростна железопътна линия до Ниш, най-големия град в южната част на страната, който се финансира до голяма степен с безвъзмездни средства от ЕС в размер на 600 млн. евро.

"Когато този участък бъде завършен, пътуването от Белград до Ниш ще отнема 100 минути", добави Весич.

Сръбският министър припомни, че е в ход изграждането на високоскоростната железопътна линия от Белград до Будапеща, която се строи от китайски компании и която според него трябва да бъде завършена до 2025 г.

Така се развива транспортният коридор север-юг, а европейският коридор №8 по линията Скопие-София остава на втори план. Между двете столици все още няма железопътна линия, въпреки че съществува намерение от век и половина.

Ключови думи:

Скопие, влак

Още по темата