Медия без
политическа реклама

Съратници на криптокралицата Ружа Игнатова са осъдени в Германия

Франк Р. и Манон Х. ще лежат в затвор, защото са накарали 90 000 клиенти да дадат 320 млн. евро за OneCoin

09 Яну. 2024
Туитър/ФБР
Ружа Игнатова е сред най-издирваните о ФБР хора в света

Пет години затвор за Франк Р. и четири години зад решетките за Манон Х., постанови съдът в Мюнстер, Германия. Съпружеската двойка е измамила милиони клиенти, които са били ощетени със сума, приблизително равна на три милиарда евро. Конкретно присъдата е за това, че двамата са набрали 320 млн. евро от около 90 000 клиенти от цяла Европа за измислената криптовалута OneCoin. Адвокат от Мюнхен, който е прехвърлил части от тази сума към задгранични банкови сметки, пък получи две години и 9 месеца затвор, информира АРД за края на съдебния процес, цитирана от Дойче веле. 

Двамата съпрузи са действали като европейски финансов център за глобалната измама с фиктивната криптовалута. 50-годишната Манон Х. и 71-годишният ѝ съпруг Франк Р. са основали дружество в Гревен, Германия, за тези транзакции и са сключили договор с Ружа Игнатова, организаторката на измамата.

Криптокралицата Ружа Игнатова се издирва от Интерпол с червена бюлетина от Интерпол като германска гражданка.

Българката с германски паспорт Ружа Игнатова е мозъкът на схемата с криптовалутата. В периода 2014-2016 г. тя популяризира OneCoin в международен план на пищни събития. След това самопровъзгласилата се за "криптокралица" се укрива. Сега фигурира в списъците на ФБР като един от десетте най-издирвани престъпници.

Разплитането на схемата започва през 2016 година след подаден сигнал от бланков клон на Sparkasse в германския град Щайнфурт в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Подозренията тогава са предизвикали стотици транзакции на обща стойност 320 млн. евро в рамките само на няколко седмици. Според прокуратурата двойката от Гревен е получила няколко милиона евро комисиона за минимум усилия.

Процесът в Мюнстер продължи общо три години. В рамките на 43 дни изслушвания съдът хвърли светлина върху измамата. Според пирамидалната схема са били продавани тъй наречените „образователни пакети", осигуряващи на клиентите напълно безполезни акции в криптовалута. След това купувачите са били подвеждани да вярват, че могат да "добиват" валутата, и им е било представяно фиктивно увеличение на стойността, посочва още германското издание.

Твърди се, че обвиняемите не са били наясно с всички подробности за измамата с OneCoin. Съдът обаче е убеден, че е имало достатъчно признаци за това, че става въпрос за измама. Освен това съпрузите от Гревен не са имали необходимото разрешение за такива финансови операции.

Адвокатът от Мюнхен е обвинен, че е превел 20 млн. евро по сметки в чужбина с фалшиви данни. Защитата твърдеше, че обвиняемите винаги са смятали OneCoin за надеждна валута. Затова и пледира за оправдателна присъда или лека условна присъда.

Дори и след постановените присъди е малка вероятността засегнатите лица да получат обезщетение. Дотук прокуратурата е успяла да осигури само 28 милиона от общо около три милиарда евро завлечени пари, разяснява АРД.

Създателката на финансовата пирамида OneCoin Ружа Игнатова изчезна през 2017 г. и оттогава следите ѝ се губят. Предполага се, че се е укрила, след като е била предупредена, че е издирвана и може да бъде арестувана. Според една от версиите тя отдавна е мъртва, а според друга се намира в Дубай. Нищо от това досега не е доказано и цели 6 години след изчезването ѝ местонахождението на Игнатова остава неизвестно.

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ, където ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, бе обявена през 2022 г. за международно издирване по искане на властите във ФР Германия, съобщава официално българското МВР.  В съобщението на вътрешното министерство изрично се посочва, че тя е освободена от българско гражданство. За известната като "криптокралицата" жена, от която няма и следа от 2017 г. насам, има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС),  а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в гр. Bielefeld, ФР Германия.Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin, разказват , разказват още от МВР.
Това е втори апел за помощ от партньорските германските служби по този случай. Първият бе през 2017 г.. Тогава  бе планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел. Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез  ОneCoin, бяха осъществени от служители на ГДБОП. 

Тогава антимафиоти, съвместно със следователи от отдел „Следствен“ и под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, припомня МВР. В екипа участваха и служители на ДАНС.

По онова време бяха претърсени офисите на 15 дружества, разпитани бяха 50 човека и бяха иззети сървъри.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, твърдеше през 2017 г. българското МВР.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама човека, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Констатин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара. Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис. Сестра му е в неизвестност от 2017 г., когато срещу нея започна разследване в Германия. Медии твърдят, че през 2017-2018 г.

Валутата ОnеСоіn e cъздaдeнa през 2014 г. и бързо набира световна популярност. Но преди две години Германия започна разследване по пoдoзpeния зa измамна схема и забрани търговията с ОnеСоіn.

 

 

Още по темата