Медия без
политическа реклама

България предала на САЩ юристката на издирваната Ружа Игнатова

Ирина Дилкинска e била арестувана у нас още през юни 2021 г.

22 Март 2023Обновена
Ружа Игнатова е в списъка на ФБР за 10-мата най-издирвани престъпници
Туитър/ФБР
Ружа Игнатова е в списъка на ФБР за 10-мата най-издирвани престъпници

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ, където ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието. Новината беше потвърдена и на брифинг на Софийската градска прокуратура 

Дилкинска е задържана още през юни 2021 г. в София, но екстрадицията ѝ се проточила до 20 март тази година заради съдебния процес на две инстанции и проверката на фактите около искането за арест от страна на САЩ. Тя е била ръководителка на правния отдел на OneCoin. В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова.

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация.

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор. Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на "OneCoin", е извършвано на територията на САЩ, каза говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Пред NOVA адвокатът на екстрадираната българка обяви, че Дилкинска никога не е пребивавала в САЩ. „Познавали са се, работили са заедно. Били са в т.нар. екип. Тя е била правен сътрудник на Ружа Игнатова. Техните взаимоотношения са се развивали на плоскостта на договори. Всъщност тя е започнала работа в OneCoin по обява в jobs.bg”, подчертава Николай Петров, адвокат на екстрадираната българка в САЩ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата