Quantcast

Медия без
политическа реклама

Стреляха по българския клуб "Цар Борис III" в Охрид

Българското Външно определи стрелбата като "тежко криминално деяние", докато македонското МВнР я нарече "вандалски акт"

24 Ноем. 2022Обновена

Неизвестен извършител е стрелял в сряда вечерта с оръжие срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид, предаде БГНЕС. При инцидента няма пострадали. По неофициална информация срещу клуба е стреляно с пистолет от автомобил. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба бяха открити 8 патрона. Следи от стрелбата има и по стените вътре, както и по прозорците и рекламните надписи. Нападението е извършено около 21.00 часа българско време.

Това е третото посегателство срещу клуба. Само преди два дни прозорците бяха счупени от трима маскирани, които хвърляха камъни. Същото се случи и при официалното откриване на клуба преди по-малко от два месеца.

Македонското министерство на външните работи осъди нападението, определяйки го като "вандалски акт". В него обаче никъде не се споменава изрично, че нападението е извършено срещу български клуб. "Тревожен е фактът, че тези вандалски инциденти се повтарят в един кратък период от време. Само преди няколко дни, на 20 ноември, бяхме свидетели на подобен вандалски акт, когато бе изпочупено външното стъкло на клуба. Това са напълно неприемливи събития, които може да застрашат живота и да увеличат ретроградните процеси, които са срещу европейската интеграция на страната", се казва още в съобщението от Скопие.

Премиерът на РСМ Димитър Ковачевски коментира: "Още когато бяха отворени тези клубове, казах, че избраните за тях имена могат да представляват единствено провокация... Идеята беше да се отворят културно-информационни клубове, които да сближават гражданите на двете страни, а не клубове, които предизвикват негативни емоции у гражданите." Все пак, по думите му, той вече е призовал гражданите да се отнасят с достойнство и съгласно европейските критерии като държава - кандидат за членка на НАТО.

 

Българското външно министерство изрази по-твърда позиция. 

МВнР осъжда категорично сериозното криминално деяние, се казва в нея. Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт.

Генералното консулство на България в Битоля е било информирано за случилото се вечерта на 23 ноември. Незабавно генералният консул Димитър Иванов е посетил Охрид и е установил контакт с членове на сдружението и компетентните институции в града, ангажирани със случая.

Министерството на външните работи очаква компетентните власти в Република Северна Македония в най-кратки срокове да предприемат действия за разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на престъплението срещу Клуб „Цар Борис III”.

Във връзка със случая днес в МВнР бе извикана на среща извънредната и пълномощна посланичка на Северна Македония г-жа Агнеза Руси-Поповска, на която е връчена протестна нота. В нея се подчертава, че отсъствието на адекватни мерки срещу посегателствата срещу българските клубове в РС Македония създава условия за повтаряне на престъпленията на омраза срещу македонските българи. РС Македония ще продължи пътя си към Европейския съюз само при условие, че спазва правата на македонските българи. Това заяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, цитиран от БГНЕС.

 

ПЪТЯТ КЪМ ЕС

Държавните ръководители в РС Македония и обществото трябва да разберат, че пътят към Европейския съюз минава през признаването и уважаването на македонските българи, на нашето културно и историческо наследство. Това е единственият начин, заяви президентът Румен Радев по повод на въоръженото нападение срещу българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Отношение взе и еврокомисарят Оливер Вархеи. "При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера (бел. ред. - първото за тази седмица нападение над български клуб, което стана в понеделник). Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай (бел. ред. - нападението над клуба в Битоля в началото на август). Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя", каза той пред Милена Милотинова.

Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?