Медия без
политическа реклама

Стрелба в 3 заведения в Осло с двама убити се разследва като тероризъм

Задържан е 42-годишен норвежец от ирански произход

25 Юни 2022Обновена
Инцидентите са се случили към 1 ч. местно време.

Двама души загинаха и 21 бяха ранени при стрелба в събота срещу неделя през нощта в три заведения в норвежката столица Осло, включително и в популярен гей бар. Заподозреният е арестуван и обвинен за убийство, опит за убийство и за терористичен акт. Страната повиши до най-високо ниво опасността от тероризъм.

Засегнати бяха три заведения в центъра, разположени близо едно до друго - популярният гей бар и нощен клуб "London Pub", джаз клуб и закусвалня. Инцидентите се разиграха около 1 ч. местно време.

Заподозреният за стрелбата е задържан в близост до едно от заведенията. Той е 42-годишен норвежки гражданин от ирански произход. Арестуваният вече е бил в полезрението на властите за дребни нарушения като притежание на нож и наркотици, каза полицията на пресконференция, без да посочи името му. „В момента всичко ни казва, че това деяние е извършено от един човек“, каза говорителят й Тор Бастад.

"Третираме инцидентите като краен ислямистки терористичен акт. Този човек има дълга история с насилие и заплахи", обяви на пресконференция шефът на службата за сигурност на Норвегия Рогер Берг. Засега се смята, че става дума за престъпление от омраза.

В събота в Осло трябваше да се проведе традиционният годишен гей парад. Организаторите му обаче го отмениха по препоръка на полицията.

„Видях как мъж да влезе с чанта, извади пистолет от нея и стреля“, разказа Олав Рьонеберг, журналист от обществената телевизия NRK.

"Той изглеждаше много решителен. Когато разбрах, че всичко е сериозно, избягах. На земята лежеше кървящ мъж", допълни друг свидетел на стрелбата.

След инцидента хеликоптери кръжаха над центъра на Осло, а из целия град се чуваха сирените на линейки и полиция. Университетската болница в столицата обяви режим на повишена готовност.

Още по темата