Медия без
политическа реклама

Скопие разследва среща на македонски деца с Румен Радев

Полицията е подала сигнал до прокуратурата по публикации в медиите

20 Юли 2023
faktor-mk
Румен Радев се срещна с българските и северномакедонските деца, което предизвика гнева на Скопие

Министърът на вътрешните работи на РС Македония Оливер Спасовски обяви, че, че прокуратурата е образувала дело срещу художествената колония "Малък Битолски Монмартър" за това, че "деца са заведени при български политици".

Става въпрос за посещението в България в началото на юли на членове на Детското художествено студио "Кирил и Методий", които участват в местния проект "Малък Битолски Монмартр". От българска страна участваха млади художници от Западните Родопи и всички заедно нарисуваха картина пред Народния театър "Иван Вазов". Децата се срещнаха с президента на България Румен Радев.

Студиото "Кирил и Методий" е организатор на традиционна международна детска художествена колония "Малък Битолски Монмартър", която се събира от 1982 г. След публикации в местни медии, че студиото е извършило политически тормоз над деца, като ги завело в България за срещи с български политици, полицията е изпратила сигнал до Главната прокуратура, а тя е образувала дело.

„Нито един родител, нито пък друга организация са подали жалба. Сега, след сигнала до прокуратурата, вече имаме дело. Апелирам и за този, и за други случаи да се повдигнат наказателни дела, да се снемат показания по тези случаи, за да могат институциите да действат", заяви Оливер Спасовски.

БГНЕС припомня, че вътрешният министър на РС Македония се прочу със спирането на тока на ГКПП-Гюешево на 4 февруари, когато стотици българи искаха да положат цветя пред саркофага на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в София. Тогава Спасовски дори награди полицаите за "високия професионализъм".

А след жестокия побой над секретаря на културния клуб "Цар Борис III" в Охрид Християн Пендиков през януари, Спасовски определи като "пълни глупости" разказите на Пендиков за положението на македонските българи в страната.