Медия без
политическа реклама

Скопие не иска анекс към договора за приятелство с България

04 Ноем. 2020
ЕПА/БГНЕС

"Договорът за приятелство с България от 2017 г. е добра основа и рамка за продължаване на разговорите с цел намиране на решение". Това заяви говорителят на правителството на Северна Македония Душко Арсовски.

По-рано днес българският депутат Милен Михов от ВМРО, част от управляващата коалиция на ГЕРБ и Обединените патриоти, заяви, че партията му няма да подкрепи започването на преговори със западната ни съседка за присъединяване към ЕС, ако е застрашен националният интерес на България.

"Ние смятаме, че единствената гаранция за изпълнение на Договора за приятелство е поемането на конкретно правно обвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на подписване на анекс към Договора, въз основа на рамковата позиция на българското НС от октомври 2019 г. В противен случай, всеки, който направи това, не може да разчита на нашата подкрепа", заяви Михов, цитиран от БНР.

На въпрос относно искането за анекс Арсовски обяви, че позицията на правителството в Скопие е, че няма необходимост от такъв.

"Скопие има готовност да излезе с обяснение по този въпрос и би осъдил езика на омразата в двете държави - заяви говорителят. - Нека заинтересованите страни подкрепят този апел и заедно да предотвратят нова вълна на омраза във всяка посока, която би оказало влияние, включително на преговарящите и на историческата комисия. Историческите спорове трябва да бъдат решени от експертите от двете страни, които участват в работата на комисията."

По отношение на въпроса за македонския език Арсовски подчерта, че вече е ясно, че "македонският език и идентичност са потвърдени от ООН факти и правителството смята, че по тази тема не може да съществуват дилеми".

По време на днешната пресконференция в Скопие той пое ангажимент да информира журналистите за детайли от разговора на премиера Зоран Заев с германския канцлер Ангела Меркел. Очаква се премиерът да изрази благодарност към Германия, която като председател на ЕС активно работи за организирането и провеждането на първата междуправителствена конференция със Северна Македония, която ще отбележи началото на преговорите за членство в ЕС.

"Това е сигнал за целия регион, че по този начин се запазва доверието в ЕС, което е в интерес на всички - подчерта Арсовски, цитиран от БГНЕС. - Успоредно с това се осъществяват и двустранни контакти между министерствата на външните работи на България и на Македония, което води до укрепване на доверието и сближаване на позициите."

Още по темата