Медия без
политическа реклама

Швейцария осъди банкери заради милионите на "Портфейла на Путин"

Те са помогнали на Сергей Ролдугин да управлява две банкови сметки от 30 млн. швейцарски франка

30 Март 2023
Би Би Си
Сергей Ролдугин (вляво) с Владимир Путин и Дмитрий Медведев

Четирима банкери, помогнали на близък приятел на руския президент Владимир Путин да прехвърли милиони франкове през швейцарски банкови сметки, са осъдени в Швейцария за немарливо отношение към финансови трансакции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четиримата бяха признати днес за виновни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, наричан "портфейла на Путин" и "Челиста на Путин".

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих, и швейцарец. Те помогнали на Ролдугин, който е кръстник на по-голямата дъщеря на Путин - Мария, да депозира между 2014 г. и 2016 г. милиони франкове в швейцарски банкови сметки.

Мъжете, чиято самоличност не може да бъде разкрита съгласно швейцарските ограничения за поверителност, бяха признати за виновни от окръжния съд в град Цюрих. Четиримата бяха осъдени да платят глоби в размер на стотици хиляди швейцарски франка, част от които, по швейцарския закон, може да им бъдат опростени, ако изпълнят определени условия.

Европейският съюз наложи тежки санкции срещу 25 от най-приближените до Владимир Путин хора - олигарси, но и вицепремиера Дмитрий Чернишенко, транспортния министър Виталий Савелиев и прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

 

Случаят показва как хора като Ролдугин са били използвани за параван за прикриване на истинските собственици на парите, се казва в обвинителния акт, видян от Ройтерс. В Швейцария банките са задължени да отказват или прекратяват бизнес отношения, ако са налице съмнения за самоличността на договарящата страна.

Четиримата банкери са помогнали на Ролдугин да управлява две банкови сметки в  "Газпромбанк Швейцария" в Цюрих, през които са преминали милиони франкове, без да извършат достатъчни проверки, посочва съдът. Обвинението твърди, че мъжете не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин.

Европейският съюз наложи четвърти пакет санкции на Русия заради войната в Украйна, който е най-големият досега и включва над 600 изтъкнати лица и фирми.

Според швейцарската прокуратура по делото става дума за около 30 млн. швейцарски франка (около 30,1 млн. евро), въпреки че музикантът, който фигурира в швейцарския списък на санкционираните руснаци, няма регистрирана дейност като бизнесмен.

Самият Ролдугин е заявил по-рано пред в. "Ню Йорк таймс", че със сигурност не е бизнесмен и самият той не притежава милиони, се казва в обвинителния акт. Ролдугин беше сред десетките членове от вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, включително в Швейцария, след като през 2022 г. Русия нахлу в Украйна.

Според прокуратурата всички доказателства сочат, че Сергей Ролдугин не е бил истинският собственик на средствата. Банкерите не са спазвали правилата и затова трябва да бъдат наказани, посочва държавното обвинение.

В миналото Путин е наричал Ролдугин приятел, брилянтен музикант и благодетел, който честно спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в руска компания. Преди това Кремъл беше отхвърлил всякакви предположения, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер и ги беше определил като антируска "путинофобия".

Кремъл твърди, че средствата на Путин са публично достояние и той редовно декларира имуществото и заплатата си пред руските избиратели.

Ролдугин е потвърдил писмено миналата година, че банката правилно го е идентифицирала като действителен собственик на сметките, твърди защитата.

Освен това не е имало причина за съмнения, че Ролдугин е бил истинският собственик на сметките. Според защитата е "правдоподобно" е Ролдугин да е богат, защото е приятел на Путин.

"Сергей Ролдугин не е просто челист и диригент, а и любимец на Кремъл, който очевидно е имал достъп до специални възможности за финансиране, позволяващи му да натрупа значително богатство", каза защитата на брифинг преди процеса. Въпреки че подобен вид фаворизиране може да се възприема с неодобрение в Швейцария, това не е от значение по делото, отбеляза защитата на Ролдугин.

"Портфейлът на Путин"

Сергей Ролдугин, виолончелист, отколешен приятел на Владимир Путин от Санкт Петербург, наречен "портфейлът на Путин", който държи активите си в банка "Россия", бе вкаран в черния списък на ЕС през февруари м. г. заедно с олигарсите и говорителя на руския президент.

За него ЕС се опира на разследване на международен медиен консорциум за "Панама пейпърс", който твърди, че Ролдугин е отговорен за "разместването" на поне $2 млрд. през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

Още по темата