Quantcast
Шведската служба за сигурност: "Северен поток" е умишлено взривен | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Шведската служба за сигурност: "Северен поток" е умишлено взривен

10 948

Газопроводите на системата "Северен поток" са разрушени в резултат на саботаж, съобщи на официалния си сайт Службата за държавна сигурност на Швеция.

„Службата за държавна сигурност работи интензивно в рамките на предварителното разследване на взривовете на газопроводите „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“. Разследването показва, че това е сериозна диверсия“, се казва в доклада.

Според ведомството по време на проверката на местата на експлозиите в Балтийско море експертите са открили чужди предмети и останки от експлозиви. Оттам посочват, че продължаващото предварително разследване трябва да покаже дали някой може да бъде обвинен и съден.

Прокурорът Матс Юнгквист също заяви, че има данни експлозиите на газопроводите да са саботаж, но на този етап не може да предостави повече информация за медиите.

Припомняме, че на 26 септември в Балтийско море имаше изтичане на газ в двата газопровода на "Северен поток-1" и в един от газопроводите на "Северен поток-2". На един от газопроводите на "Северен поток-1" са открити две дупки с дълбочина до 5 метра. Шведската полиция, която изследва мястото на изтичане, обяви, че газопроводите са повредени от взрив. 

Европейската комисия също смята, че "Северен поток" е умишлено повреден.  Засега страните се въздържат да обвиняват когото и да било за взривовете.

Още по темата

Няколко дни преди взрива в газопроводите на "Северен поток" в района на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени датчици за проследяване на местоположението. Това съобщи компанията SpaceKnow, която е анализирала спътниковите снимки. Аналитиците са открили 25 плавателни съда,
Германия се опасява, че двете линии на газопровода "Северен поток-1" и едната на "Северен поток-2", които бяха повредени след взривове, повече няма да могат да се използват, съобщава Der Tagesspiegel, като се позовава на правителствени източници. Според събеседниците, ако повредените тръби не бъдат
Руски военни кораби са били забелязани малко преди взривовете в близост до газопроводите "Северен поток", съобщи CNN, позовавайки се на източници от западни разузнавания. Те са наблюдавани в понеделник и вторник, а експлозиите станаха на 26 септември /понеделник/. Не е ясно дали те имат нещо общо съ

 

Още

Бивш сътрудник на Russia Today е платил за изгарянето на Корана

25.01.2023

4469
Изгорен Коран бетонира ветото на Ердоган за членство на Швеция в НАТО

24.01.2023

Обновена

2091
Датски активист обтегна отношенията между Швеция и Турция

23.01.2023

325