Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия се опасява, че "Северен поток" е извън строя завинаги

ЦРУ е предупредило Германия за възможен саботаж на газопроводите под Балтийско море

28 Септ. 2022Обновена
Появата на три теча по газопроводите "Северен поток" едновременно не може да е случайност

Германия се опасява, че двете линии на газопровода "Северен поток-1" и едната на "Северен поток-2", които бяха повредени след взривове, повече няма да могат да се използват, съобщава Der Tagesspiegel, като се позовава на правителствени източници. Според събеседниците, ако повредените тръби не бъдат бързо ремонтирани, те ще бъдат разрушени от солената вода.

Според Der Tagesspiegel се появяват все повече доказателства, че газопроводите под Балтийско море са били атакувани целенасочено. Германия смята, че заради сложността на изпълнение, диверсията може да бъде реализирана само от държавен субект. Подозира се, че това е Русия. Според една от версиите, взривът би могъл да е заложен от водолази на дълбочина 70-80 метра.

Още през лятото ЦРУ е предупредило германските власти за възможен саботаж на газопроводите "Северен поток", пише Der Spiegel, позовавайки се на източници в Берлин.

Пред изданието от германското правителство отбелязват, че „ние не заемаме публична позиция по въпроси, свързани с каквито и да било разузнавателни данни или разузнавателни дейности“, но добавят, че Берлин е склонен да вярва, че това е целенасочена атака срещу газопроводите.

Официално амерканските власти не потвърждават версията за саботаж на „Северен поток“. Според ръководителя на Държавния департамент Антъни Блинкен спирането на газопроводите "не е в интерес на никого", а разследването на този инцидент ще продължи. Белият дом също отказа да обсъжда версиите за случилото се.

Ръководителите на ЕС обаче са доста по-категорични в изказванията си и открито говорят за саботаж.

"Европейският съюз ще отговори на саботажа по трите линии на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" с решителни действия, но първо трябва да бъдат идентифицирани извършителите", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според нея всяко умишлено прекъсване на активната енергийна инфраструктура на Европа е неприемливо и ще доведе до възможно най-силния отговор.

"Инцидентите в "Северен поток" са резултат от умишлени действия", бе категоричен и ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел. Той заяви, че Европейският съюз ще подкрепи всяко разследване на инцидентите и ще предприеме мерки за укрепване на енергийната сигурност на съюза.

Германия, Дания и Швеция заявиха, че причината за течовете по "Северен поток" са умишлено предизвикани взривове.

"Течовете, открити в газопровода "Северен поток", очевидно са причинени от умишлени действия и не могат да бъдат резултат от случаен инцидент. Все още няма информация кой стои зад това," коментира датският премиер Мете Фредериксен вчера.

Министърът на икономиката на Германия Робърт Хабек заяви, че течовете са резултат от целенасочени атаки срещу инфраструктурата и че със сигурност не са предизвикани от естествени причини - инцидент или корозия на материала. Премиерът на Полша Матеуш Моравецки смята, че "този акт на саботаж е свързан със следващата крачка в ескалацията на ситуацията в Украйна".

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в Русия "не изключват възможността за саботаж".

 На 26 септември през нощта рязко спадна налягането в двете разклонения на "Северен поток-1". Малко по-късно същото се случи и с едното разклонение на "Северен поток-2". Датските морски власти веднага идентифицираха изтичането на газ край бреговете на остров Борнхолм и забраниха корабоплаването около него. Те публикуваха видео и снимки, на които се вижда, че не става дума за дребна авария, а за солидно изтичане на газ. По-късно стана ясно, че течовете са три.

От Шведския национален сеизмологичен център казаха, че са регистрирали мощни подводни експлозии в района на теча, но смятат, че те не са свързани със земетресението. Според сеизмолозите вторият, по-мощен взрив е еквивалент на взривяването на на 100 кг тротил. При това взривовете не са на морското дъно. "Сигналите не приличат на тези от земетресения. Те напомнят сигнали от регистрирани взривове", съобщава Геологическатаслужба на Дания и Гренландия.

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море - "Северен поток" 1 и 2, съобщава германският мрежов оператор.  Вчера стана ясно, че има теч от "Северен поток-2", който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация.

 

Още по темата