Медия без
политическа реклама

Германия разследва саботаж на "Северен поток"

Русия веднага обвини противниците на "Газпром" в Европа за течовете

27 Септ. 2022Обновена
Туитър
Датското министерство на отбраната разпротсрани снимки и видеоклип на огромното количество газови мехурчета, появили се на повърхността след аварията на тръбопровода

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море - "Северен поток" 1 и 2, съобщава германският мрежов оператор. Вчера стана ясно, че има теч от "Северен поток-2", който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация. Тази сутрин се отбелязва значително спаднало налягане и в двете тръби на "Северен поток 1" и два теча в шведски и датски води. "Повреди, станали в един и същи ден едновременно на трите тръби на газопроводната система "Северен поток", носят безпрецедентен характер. Сроковете за възстановяването на работата на газопроводната инфраструктура не могат да бъдат прогнозирани", заявяват от Nord Stream AG.

"Към момента не знаем причината за падналото налягане", се казва в съобщение на германския мрежов оператор. Проблемът обаче не се отразява на газоснабдяването, успокоиха от министерството на икономиката. Продължава и запълването на газохранилищата.

Рязкото спадане на налягането в една от линиите на "Северен поток-2" и в двете тръби на "Северен поток-1" може да е резултат от „целенасочени атаки“, пише Der Tagesspiegel, позовавайки се на източници, свързани с разследването на инцидентите. И по двата случая е започнато разследване от германските федерални органи за сигурност. „Не можем да си представим сценарий, който не е целенасочен саботаж. Всичко говори срещу съвпадението“, каза един от участниците в разследването.

Източници на изданието "в кръгове, информирани за резултатите от предварителната оценка" на събитията, отбелязват, че този вид саботаж "далеч не е тривиален" - за да се осъществи, трябва да участват специални сили, като морски водолази или подводница.

Според вестника, експертите обсъждат два основни варианта за „авторство на предполагаемите атаки“. Първо, за повредата на тръбопроводите може да са отговорни украинските сили или силите, свързани с Украйна, която има собствена система за транспортиране на газ и винаги се е противопоставяла на „Северен поток“. Втората версия е руска операция, извършена под "фалшив флаг". „Това може да предизвика допълнителна несигурност и да повиши цените на газа, за да изостри допълнително европейската енергийна криза, която напоследък отслабна“, казват събеседниците на вестника.

Междувременно шведските морски власти съобщиха, че са издали предупреждение за два теча по "Северен поток-1" в шведски и датски води.

"Има два теча - единият е в шведската икономическа зона, другият - в датската. Те са много близо един до друг", казва говорителят на морската администрация пред "Ройтерс". Не е ясно какво точно е предизвикало течовете.

Шведските обаче сеизмолози смятат, че инцидентите са свързани с експлозии, а не със земетресения. Датската геоложка служба регистрира "два удара" в Балтийско море едновременно с изтичането на информация, съобщават западни медии.

Вчера за теча в датски води, североизточно от остров Борнхолм, съобщи датската морска администрация. Съществува опасност за движението на корабите поради изтичане на газ. Затова около местата, където са регистрирани течовете, са установени зони с дължина пет морски мили, забранени за корабоплаване.

 

Интересно, че версията за саботаж веднага се подхвана и от Русия. "Извънредните ситуации на газопроводите "Северен поток" приличат на диверсия от страна на известните в Европа противници на руския газ. За ремонта ще са нужни месеци. Ако течът бе по единия газопровод, можеше да е случайност, следствие от дефект или неволно действие. Но и на трите линии - това явно е нечия зла воля. Но борците срещу руския газ в Европа особено не се и крият", коментира пред РИА "Новости" зам.шефът на руския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач.

 

С всеки изминал ден Москва затвърждава поведението си на газов рекетьор. Днес дойде поредната странна новина -  "Газпром" обяви, че не можел да гарантира правилното функциониране на газопровода "Северен поток-1".

В нощта срещу понеделник падна налягането по едната от двете тръби на "Северен поток 2", която трябваше да доставя газ от Русия за Германия, от 105 на 7 бара, обявиха от компанията оператор, базирана в Швейцария, и увериха, че са информирани всички власти. От швейцарската компания твърдят, че ако има теч, то той не може да е в крайната точка на тръбата - Лубмин в Северна Германия. Германските власти разследват причините. 

Възобновяването на работата на "Северен поток" е свързано с антируските санкции. Те са виновни Русия да не може да обслужва газовите турбини, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл, цитиран от Интерфакс.

"Северен поток-2" трябваше да удвои доставките на руски газ от Санкт Петербург през Балтийско море до Германия. Тръбопроводът беше завършен и напълнен с 300 милиона кубически метра газ, когато германският канцлер Олаф Шолц го спря малко преди началото на войната в Украйна.

Баржата "Фортуна" положи последната тръба на газопровода "Северен поток 2" край брега на Германия. Със заваряването на тръба № 200 858 на практика приключи последният етап от строителството на газопровода, който преминава по дъното на Балтийско море.

ПРИРОДНИЯТ ГАЗ В ЕВРОПА СКОЧИ С БЛИЗО 6 НА СТО

Природният газ в Европа поскъпна с 5,82 процента към 10:00 часа българско време днес, показват данните от лондонската борса ICE,предава БТА. Фючърсите за октомври на хъба TTF в Нидерландия се търгуват при 183,96 евро за мегаватчас - около 1770 долара за 1000 куб. метра. Тази сутрин борсата отвори на цена от 176 евро за мегаватчас.

Борсата затвори вчера на цена от 173,84 евро за мегаватчас или около 1670 долара за 1000 куб. метра.

Данните от търговията на най-голямата европейска газова борса сочат, че от 15 септември цената на природния газ се понижава всекидневно, макар и леко. На 15 септември борсата затвори на равнище от 214,29 евро за мегаватчас или близо 2010 долара за 1000 куб. метра природен газ.

Най-големият ценови пик на водещата европейска газова борса до момента бе отчетен на 26 август - 346,52 евро за мегаватчас - около 3500 долара за 1000 куб. метра.

На "Газов хъб Балкан" в сегмента "ден напред" природният газ с ден за доставка за днес е с 3,39 на сто по-скъп (352,56 лева за мегаватчас) спрямо цената с ден за доставка за вчера (341 лева за мегаватчас).

В сегмента "в рамките на деня" до момента все още не са реализирани сделки. Референтната цена за днес е 352,56 лева за мегаватчас.

Още по темата