Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Газпром" измисли нов претекст да държи затворен "Северен поток"

Руското предприятие не било сигурно, че ремонтираната в Канада турбина ще работи безпроблемно

13 Юли 2022
financeandmarkets.com

С всеки изминал ден Москва затвърждава поведението си на газов рекетьор. Днес дойде поредната странна новина -  "Газпром" обяви, че не можел да гарантира правилното функциониране на газопровода "Северен поток-1".  Руският газов концерн не бил в състояние да потвърди, че проблемната турбина, която е изпратена за ремонт в Канада, ще може да бъде инсталирана и да заработи, съобщи БТА.

 

На 11 юли "Газпром"  спря доставките по газопровода, твърдейки, че това се налага само заради планова профилактика и че затварянето на крана ще е само за 10 дни. После изникна нов проблем - с  турбина, производство на "Сименс", пратена на поправка в Канада.  Отава първоначално отказа да върне турбината заради санкциите, наложени срещу Русия, но след извънредна намеса на Германия и ЕС бе направено изключения за съоръжението.

Но ето че сега "Газпром" сервира "ново 20" - в специално изявление обяви, че "не разполага с никакъв документ, позволяващ на "Сименс" (Siemens) да изнесе газотурбинния двигател от Канада".  Според руската компания "при тези условия не е възможно да се направи обективно заключение за безопасната експлоатация".

Доставките на газ от Русия към Германия спират от днес за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1", предаде ДПА, цитирана от Дир. бг. Предвижда се притокът на газ  да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли.

Германското министерство на икономиката отказва засега да коментира изявленията на "Газпром", предаде Ройтерс. Говорител на ведомството посочи, че "Сименс" планира възможно най-бързо да върне турбината от Канада и да я инсталира на мястото й.

Но опасенията на Берлин отпреди дни, че Кремъл ще продължи на изнудва Европа с газовия кран, се потвърждават.

Канада реши да върне на Русия турбина от руския газопровод „Северен поток 1“, за да облекчи енергийната криза в Германия, въпреки призивите на Украйна „да не се поддава на шантажа на Кремъл“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Целта на Кремъл е прозрачна  -  прави се всичко възможно за създаване на газов дефицит, за затрудняване на подготовката на Европа за зимния сезон чрез запълване на газовите хранилища и за поддържане на цените на синьото гориво на високи равнища, защото природният газ носи на руската хазна милиардите, необходими за войната в Украйна.   

 

Извънредни мерки

Междувременно правителството на Виктор Орбан обяви извънредно положение в сферата на енергетиката, за да гарантира енергийната сигурност на Унгария за предстоящата зима.

"Напоследък стана ясно, че е голяма вероятността през есенно-зимния отоплителен период Европа да изпита недостиг на природен газ", обясни Гергей Гуяш, началник на кабинета на Орбан, цитиран от Ройтерс.

От август Унгария въвежда забрана върху износа на енергийни ресурси. Освен това се премахва дългогодишният таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, които използват повече енергия от средното потребление за страната.

Планира се добивът на природен газ в Унгария да се увеличи до 2 млрд. куб. метра при 1,5 милиарда в момента.

Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто съобщи, че неговата страна е започнала преговори с други държави за закупуване на природен газ.

По силата на дългосрочно споразумение с руската корпорация "Газпром", Унгария получава 3,5 млрд. куб. м газ годишно през България и Сърбия, както и още 1 млрд. куб. м по газопровод от Австрия. Срокът на споразумението е 15 години. Унгария е зависима от вноса на руски газ на около 85 процента, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА..

Още по темата