Медия без
политическа реклама

Русия спря напълно доставките за Германия по "Северен поток" до 21 юли

"Газпром" ограничава допълнително подаването на синьо гориво за Италия

11 Юли 2022Обновена
ТАСС

Доставките на газ от Русия към Германия спират от днес за 10 дни, за да бъде извършена планирана поддръжка на газопровода "Северен поток 1", предаде ДПА, цитирана от Дир.бг. Предвижда се притокът на газ  да бъде възобновен рано сутринта на 21 юли.

 

Междувременно италианската компания "Ени" съобщи, че "Газпром" отново намалява доставките за  Италия. От Москва са предупредили, че днес ще бъдат подадени 21 млн. куб. метра, с 11 млн. по-малко в сравнение с предните дни.

Така Русия продължава да руши мита, че е предвидим и надежден енергиен доставчки.

 

Германски официални представители вече изразиха силни опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено след плановия ремонт. От началото на войната в Украйна и налагането на санкциите срещу агресора Москва използва синьото гориво като оръжие за натиск срещу "неприятелските страни" от ЕС да се откажат от наложените ограничения.  "Играта" на Кремъл с намаляване и дори пълно спиране на газовите потоци към отделни части на Европа изнервя пазарите и води до непрекъснато покачване на цените.

Руската държавна компания "Газпром" вече значително намали притока по "Северен поток 1", като се позова на забавяния на ремонтни дейности. Москва твърди, че забавянията се дължат на наложените от Запада санкции. 

 

Европейският съюз е изправен пред сериозна криза в доставките на газ, като високите цени на газа вероятно ще се задържат още около две години. Това мнение изрази колумнистът на Блумбърг Хавиер Блас, който се занимава с икономически въпроси и световната енергийна ситуация.

Той смята, че цените на газа в Европа вече са под нивата от март, но въпреки това ситуацията на пазара предполага "по-дългосрочни проблеми", отколкото очакваха експертите през февруари.

"Тогава пазарът на газ очакваше кризата да бъде краткотрайна и да продължи може би няколко месеца, но сега всичко сочи изключителна опасност за следващата зима и още повече за 2024 г.", пише Блас.

Анализаторът отбелязва, че "газовата криза в Европа е по-дълбока, отколкото изглежда".

Според него Берлин се опасява, че Русия ще реши да спре газопровода "Северен поток", след като съоръжението излезе от строя. По-вероятно е обаче Русия да продължи да транзитира газ за Европа, но да запази възможността да намали или забави потока.  Според германската Федерална мрежова агенция в момента се използва само около 40% от капацитета на тръбопровода, на което се дължи допълнителното повишение на цените на газовите пазари.

Канада реши да върне на Русия турбина от руския газопровод „Северен поток 1“, за да облекчи енергийната криза в Германия, въпреки призивите на Украйна „да не се поддава на шантажа на Кремъл“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Ключови думи:

Северен поток

Още по темата