Медия без
политическа реклама

Медии спекулират за украинска връзка в авариите на "Северен поток"

Няколко световни издания разкриват спорни детайли от разследването и се самоопровергават

08 Март 2023Обновена
Кораб, нает в Полша от фирма на украинци, е возил група за диверсии, твърди следствието.

"Ню Йорк таймс", "Ди Цайт", две големи германски телевизии и "Вашингтон поуст" в един ден - вторник, но с няколко часа разлика публикуваха данни за неясна и недоказана украинска връзка в авариите миналия септември на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Изданията не съобщават дали правят публикациите съгласувано, но самите те сякаш се дистанцират от твърденията на източниците си и ги определят като слабо вероятни.  

Германското следствие по случая с взривяването на газопроводите "Северен поток" се е натъкнало на украинска връзка, съобщиха във вторник вечерта няколко германски медии - "Ди Цайт" и телевизиите ARD и SWR. Открита е яхтата, която е наета в Полша от фирма, собственост на двама украински граждани. Без толкова детайли първи днес "Ню Йорк таймс" съобщи, че зад атаките на "Северен поток" вероятно стои украинска групировка. 

Както пише "Цайт", секретната морска операция е проведена от шестима души - петима мъже и една жена. Националността им е неизвестна, използвали са фалшиви паспорти. Групата е имала капитан, двама водолази, двама техни помощници и лекар. Според изданието групата е доставила взривовете и ги е поставила на газопроводите. 

Според разследването екипът е отплавал от Рощок на 6 септември 2022 г. Оборудването за тайната операция е било доставено по-рано на пристанището с камион. На другия ден следователите са открили плавателния съд в Дарс, а след това на датския остров Кристианс - на североизток от Борнхолм. Яхтата е върната на полските собственици без да бъде почистена. След обследването в салона на яхтата са открити следи от взрив. Доставчикът на взрива е неизвестен. Чуждите спецслужби не изключват секретната операция нарочно да е вървяла под "чужд флаг", за да бъде обвинена Украйна за диверсията. Но, както пише "Цайт", следствието не е открило доказателства за тази версия. В разследването са намесени германски, шведски, датски, нидерландски и американски служби. Наскоро Съветът за сигурност на ООН е бил уведомен, че разследването продължава. 

Във вторник сутринта публикацията на "Ню Йорк таймс" се основаваше на данни на американското разузнаване за проукраинска групировка. Според вестника няма данни висшето ръководство на Украйна да е намесено в акцията. Нито има данни, че извършителите са действали под диктовката на украински правителствени представители. Според американското разузнаване извършителите може да са руски или украински граждани. 

По-късно официален Киев се разграничи от атаките на "Северен поток" и съобщи, че не знае кои са извършителите. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк написа, че "Украйна няма нищо общо с аварията в Балтийско море и няма информация за "проукраински диверсионни групи". 

През нощта срещу сряда европейско време излезе и публикация на "Вашингтон поуст" по същата тема. Според изданието службите в САЩ и Европа не са засекли никакви съобщения на украински или руски официални лица, в които да се говори, че взривовете на газопроводите са организирани от тях. 

Източник на WP подчертава, че е невероятно украинският президент да санкционира такава акция, тъй като Украйна се старае да не поставя под заплаха поддръжката на Запада във войната. 

В края на септември в Балтийско море започна изтичане на газ от "Северен поток" 1 и 2. Шведските служби съобщиха, че са намерили следи от взривове и една от работните версии бе диверсия. 

 

Още по темата