Медия без
политическа реклама

Съмнителна повреда спря газопровода между Финландия и Естония

Основната версия е саботаж от Русия

11 Окт. 2023

77-километровият газопровод Balticconnector, който минава по дъното на Финския залив и свързва финландския град Инкоо с естонския Палдиски, беше спрян рано сутринта в неделя поради рязък спад на налягането в системата. Повреден е и подводен оптичен кабел между двете страни.

Естония и Финландия твърдят, че аварията на тръбопровода не е повлияла на тяхната енергийна сигурност.

„Вероятно повредата както на газопровода, така и на комуникационния кабел е резултат от външна намеса”, написа президентът на Финландия Саули Нинистьо в Twitter.

Финландският вестник Iltalehti, позовавайки се на източници от правителството и отбранителните сили, съобщава, че Русия е сред заподозрените, тъй като нейни кораби са били забелязани близо до вятърни паркове и подводни захранващи кабели.

Финландският премиер Петери Орпо каза пред парламента, че повредената част от газопровода е във финландски води, а повредата на комуникационния кабел вероятно е настъпила в естонски води. Той отбеляза, че е малко вероятно течът да възникне при нормална работа на газопровода или в резултат на промени в налягането. Според Bloomberg основната версия, по която се работи, е саботаж.

Според коментатора по сигурността на BBC Франк Гарднър финландски събеседници са му казали при условие за анонимност, че във Финландия предполагат, че саботажът на газопровода Balticconnector и оптичния кабел е отмъщението на Русия за присъединяването на Финландия към НАТО.„Честно казано, чакахме нещо подобно от дълго време“, цитира Гарднър думите на своя събеседник.

Естонският министър на отбраната Хано Певкур, че повредата на газопровода очевидно е причинена от хора. „Снимката на тръбата, която видяхме, потвърждава, че тези щети не са причинени от просто от водолаз или малък подводен робот, тези щети са по-сериозни“, каза Певкур, като в същото време припомни, че според сеизмолозите не е имало експлозия в зоната.

Изтичане на газ в подводния тръбопровод беше открито в неделя, 8 октомври. А във вторник финландският оператор на газова мрежа Gasgrid каза, че възстановяването на тръбопровода може да отнеме месеци..

Нинистьо обсъди инцидента с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обеща да окаже помощ на разследването от алианса, към който Финландия се присъедини след атаката на Русия срещу Украйна.

Министър-председателят на Финландия каза, че не вижда заплаха за енергийните доставки на страна, чийто енергиен баланс е само 5% зависим от газа. Газовите компании на Естония и Финландия - Elering и Gasgrid, също не очакват недостиг на газ, дори ако газопроводът не бъде възстановен до зимата.

Balticconnector е двупосочен свързващ газопровод (интерконектор), който позволява изпомпване на газ в двете посоки. Той е построен, за да интегрира газовите мрежи на Финландия и Естония, позволявайки необходимите количества газ да бъдат бързо прехвърлени. Финландия вече замени доставките на природен газ от Русия с покупки на втечнен газ, основно от САЩ.

Според източник на Ройтерс инцидентът няма да окаже голямо влияние върху енергийните доставки в Естония и Латвия, тъй като по-голямата част от горивото, от което се нуждаят, се съхранява в латвийското газово хранилище.

 Инцидентът с Balticconnector привлече повишено внимание, след като три от четирите тръбопровода на Северен поток бяха взривени в Северно море преди една година.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата