Медия без
политическа реклама

Финландия подозира китайски кораб за повредата на газопровода

Латвия допусна затваряне на Балтийско море за руски кораби, ако се докаже руска вина

20 Окт. 2023Обновена
Ремонтът на газопровода между Финландия и Естония ще отнеме 5 месеца
Ремонтът на газопровода между Финландия и Естония ще отнеме 5 месеца

Финландската полиция съобщи, че китайски кораб е във фокуса на нейното разследване по подозрения за саботаж на газопровод между Финландия и Естония, който беше повреден този месец.

След като на 8 октомври теч доведе до спирането на газопровода Balticconnector, финландските власти разследват повредата, която според тях е причинена от "външна" дейност. Основно се проверяват два съда като причастни към аварията на 77-километровия подводен газопровод. Това са руският товарен кораб  "Севморпуть" и китайският Newnew Polar Bear.

 

километровият газопровод Balticconnector, който минава по дъното на Финския залив и свързва финландския град Инкоо с естонския Палдиски, беше спрян рано сутринта в неделя поради рязък спад на налягането в системата. Повреден е и подводен оптичен кабел между двете страни.

"Движенията на кораба Newnew Polar Bear, плаващ под флага на Хонконг, съвпадат с времето и мястото на повредата на газопровода", се казва в изявление на Националното бюро за разследване.

"Ще си сътрудничим с китайските власти, за да установим ролята на посочения кораб", е цитиран да казва инспектор Ристо Лохи.

Полицията също така потвърди, че повредата е причинена от "външна механична сила" и че е открила "тежък предмет" в близост до повредения тръбопровод.

"Наскоро на морското дъно беше открита огромна купчина пръст, под която има изключително тежък предмет", заяви Лохи. Полицията ще се опита да вдигне предмета от морското дъно, за да проучи дали той е свързан с повредения тръбопровод.

Ремонтът на газопровода ще отнеме поне пет месеца, заяви операторът му миналата седмица, което ще остави Финландия напълно зависима от вноса на втечнен природен газ през зимата.  НАТО засили патрулирането в Балтийско море след инцидента. 

Латвия заплаши, че ще затвори Балтийско море за всички руски кораби. Това заяви президентът на страната Едгар Ринкевич. Той твърди, че е обсъдил въпроса с Финландия и Естония. Засега е засилено само патрулирането. 

"Разбира се, това засяга ред морски правила, но ако бъде доказано, че Русия е замесена...трябва да има дискусия как да защитим критичната си инфраструктура", казва Ринкевич. 

Природният газ съставлява около пет процента от енергийното потребление на Финландия, като се използва главно в промишлеността и при комбинираното производство на топлинна и електрическа енергия.

Миналата година подводни експлозии доведоха до скъсване на три тръбопровода в Балтийско море, по които се транспортира природен газ от Русия за Западна Европа.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Финландия, газопровод

Още по темата