Медия без
политическа реклама

Непълнолетен откри стрелба в училище във Финландия

Едно 13-годишно дете е загинало, а други две са ранени

02 Апр. 2024Обновена
Всички пострадали са непълнолетни, включително и извършителят.
БГНЕС
Всички пострадали са непълнолетни, включително и извършителят.

Едно дете е загинало, а две са ранени при стрелба в училище във Финландия. Нападението е извършено в град Вантаа в южната част на страната във вторник сутринта, се казва в изявление на полицията, цитирано от медиите. Във Вантаа живеят около 250 хил. души.

Органите на реда са били повикани в началното училище минути след 8,00 ч. сутринта. Според медиите, жертвата и ранените деца са на 13 години. Извършителят, който също е на 13 години, е бил задържан от полицията, предава Би Би Си. 

Местните жители са били помолени да си останат вкъщи.  

От началото на века във Финландия два пъти е имало смъртоносна масова стрелба в учебни заведения. През ноември 2007 г. 18-годишен ученик, въоръжен с полуавтоматичен пистолет, открива огън в училище в южния град Туусула и убива девет души, преди да се самоубие.  През септември 2008 г. 22-годишен студент открива огън и убива десет души с полуавтоматичен пистолет в колеж в южния град Каухакьоки и също слага край на живота си след това. След инцидентите Финландия затегна контрола върху огнестрелното оръжие. Повишена беше минималната възраст за желаещи да притежават оръжие и беше дадено право на полицията да проверява кандидатите за придобиването му.

Според вътрешното министерство на Финландия в страната с население от 5,6 млн. души има повече от 1,5 млн. законно притежавани огнестрелни оръжия, собственост на 430 хил. души. Ловът и личното притежание на оръжие се смятат за традиционни в страната.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Финландия, стрелба

Още по темата