Медия без
политическа реклама

Канада връща на Русия ремонтирана турбина за „Северен поток 1“

Въпреки че има осем турбини, "Газпром" заплашваше да спре напълно газоподаването за Германия

10 Юли 2022
ТАСС
"Газпром" има 8 турбини в компресорната станция "Портовая" на "Северен поток 1", но заради една заплашва да спре напълно газоподаването за Германия

Канада реши да върне на Русия турбина от руския газопровод „Северен поток 1“, за да облекчи енергийната криза в Германия, въпреки призивите на Украйна „да не се поддава на шантажа на Кремъл“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Турбината в момента е в цех на компанията „Сименс“ в провинция Квебек, близо до Монреал.

Руската газова компания „Газпром“ се позова на отсъствието на турбината, за да оправдае в средата на юни намаляването на доставките си за Германия по тръбопровода „Северен поток 1“. Тогава тя обяви, че ѝ остават в изправност само три турбини от общо осем. Освен това газовият монополист възнамерява утре да спре изцяло работата на компресорната станция "Портовая" за профилактичен ремонт до 21 юли, което означава, че "Северен поток 1" може въобще да не заработи. Целта е изнудване на Германия заради санкциите.

Канада ще даде на „Сименс-Канада“ разрешение, което е ограничено във времето и подлежи на отмяна, за да позволи ремонтираната турбина за „Северен поток 1“ да бъде върната, а това ще спомогне Европа да получава достъпна и надеждна енергия, заяви министърът на природните ресурси Джонатан Уилкинсън. Без необходимото снабдяване с природен газ германската икономика ще изпита много сериозни затруднения, а самите германци може да не са в състояние да отопляват домовете си с наближаването на зимата, обясни Уилкинсън в комюнике. Канадският министър обвини руския президент Владимир Путин, че иска да „всее раздор между съюзниците“.

От няколко седмици германското правителство е „интензивни контакти“ с Отава, за да осигури връщането на това оборудване в Европа въпреки санкциите, наложени на Русия.

Берлин не повярва, че има технически причини, каквито бяха изтъкнати от „Газпром“ като основание за намаляването на доставките, но смяташе, че връщането на турбината ще лиши Русия от довод да удължава намаляването на газовите доставки, което може да прерасне в голяма енергийна криза.

Украйна смяташе, че украинските газопроводи са в състояние да транспортират достатъчно количество газ към Германия, за да бъде компенсиран спадът по "Северен поток 1". „Не трябва да се поддаваме на изнудването на Кремъл“, каза в четвъртък Сергий Макогон, ръководител на газотранспортния оператор ОГТСУ.