Медия без
политическа реклама

Зеленски: Смешно и опасно е да се замесва Украйна във взрива на "Северен поток"

И подправен български паспорт се появи в историята, твърди "Шпигел"

11 Март 2023Обновена
Зеленски на обща пресконференция в Киев с гостуващата му премиерка на Финландия Сана Марин
БГНЕС архив
Зеленски на обща пресконференция в Киев с гостуващата му премиерка на Финландия Сана Марин

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли като смешни и опасни твърденията, че Украйна е замесена във взривяването на газопроводите "Северен поток", извършено миналия септември, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Украйна определено не е направила това", каза Зеленски на обща пресконференция в Киев с гостуващата му премиерка на Финландия Сана Марин. "Да се твърди подобно нещо е смешно", допълни той, визирайки информациите в западни медии за предполагаемо участие на проукраинска група във взривовете.

"Намирам за много опасно, че някои независими медии, към които аз винаги съм изпитвал голямо уважение, правят подобни твърдения", заяви Зеленски. Той допълни, че от това само печели Русия или някои бизнес групи, които се противопоставят на налагането на санкции на Русия.

Взривовете станаха на 26 септември на три от четирите тръби на двата газопровода, свързващи Русия с Германия през Балтийско море. Германия, Швеция и Дания започнаха разследване, но извършителите така и не бяха идентифицирани. Москва пък твърди, че Западът е отговорен за това, но не привежда доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Предполагаемата група, за която се смята, че е замесена в саботажа на газопроводите "Северен поток", е използвала при наемането на яхтата "Андромеда" в Германия подправен български паспорт, съобщи в същото време списание "Шпигел", цитирано от БТА. Немското издание се позовава на данни от разследването.

"Засега остава неясно от колко души е била групата, тъй като не всички от тях са дали свои данни (при наемането)", се отбелязва в статията и продължава: "Очевидно е бил използван и поне един подправен български паспорт."

Ню Йорк таймс", "Ди Цайт", две големи германски телевизии и "Вашингтон поуст" в един ден - вторник, но с няколко часа разлика публикуваха данни за неясна и недоказана украинска връзка в авариите миналия септември на газопроводите "Северен поток" 1 и 2.

По-рано "Шпигел" съобщи, че групата е наела 15-метровата ветроходна яхта "Андромеда", за да превози експлозивите до "Северен поток". Уточнява се, че плавателният съд, който е от тип "Бавария Крузър 50" (Bavaria Cruiser 50), е нает чрез чартърна фирма.

Подводни експлозии са регистрирани във Финския залив на фона на руски ядрени учения, съобщава Moscow Times.  Финландските сеизмолози са регистрирали четири експлозии на 20 октомври в руски териториални води на около 40 км от Виборг и на 30 км от финландската граница.

Във вторник „Ню Йорк таймс“, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че саботажът на газопроводите може да е бил извършен от някаква "проукраинска група", която е действала без знанието на американските власти. 

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус  обаче призова за предпазливост по отношение на съобщенията, че газопроводът "Северен поток" е бил саботиран от проукраинска група и повдигна въпроса за възможността за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината за атаката върху Киев. "Също толкова лесно би могло да става дума за операция под фалшив флаг, целяща да прехвърли вината върху проукраински групи", заяви Писториус пред радио „Deutschlandfunk”. "Вероятността е също толкова голяма", каза още той.

Германският вестник „Ди цайт“ пък обяви, че паспортите, предоставени за наемане на яхтата, използвана от заподозрените, са били "професионално фалшифицирани". Въпреки че разследващите не изключват възможността за операция под фалшив флаг, те я смятат за малко вероятна, пише вестникът.

Германските медии твърдят, че според разследването неидентифицираната група се състои от петима мъже и една жена. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата