Медия без
политическа реклама

„Шпигел“: Тайник с оръжия на Хамас е открит в България

Германското издание пусна снимки от тайника и от самото оръжие

04 Апр. 2024Обновена
israelhayom.co.il/
Бойци на Хамас

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия, съобщи германското издание "Шпигел", цитирано от "Дарик".

"В южната част на България в подземен склад бяха открити оръжия и боеприпаси, които вероятно е трябвало да бъдат използвани за атаки на Хамас срещу еврейски обекти в Германия, предимно в Берлин", съобщи изданието, позовавайки се на източници от Федералното бюро за разследване на Германия. Някои от оръжията са частично неизползваеми поради ръжда.
Информацията за склада за оръжие е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември миналата година. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на Хамас в Европа.
Лицата са палестинци Абделхамид Ал А. (45г.) и Ибрахим Ел-Р. (41г.), и двамата родени в Ливан, 34-годишният египтянин Мохамед Б. и 56-годишният нидерландски гражданин Назих Р.
В средата на декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните.
Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е "заровено в торба под дърво".

В четвъртък изданието публикува снимка, на която се вижда точно къде са били укрити оръжията, намерени у нас. „На кадрите се вижда бор, пред който от земята стърчи черен найлонов плик, в който има няколко ръждясали пистолета, пълнители и автомат. Германските следователи казали на българите мястото, където са направени снимките, и българските власти намерили това, което търсели. Огнестрелните оръжия са откарани в пункт в град Пловдив”, пише още „Шпигел”, цитиран от Нова тв.

Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.
При арестите през декември от заподозрените не са иззети огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче показва, че терористичната организация има тайници с оръжия в Европа.
Междувременно българската полиция е успяла да унищожи оръжията, допълва "Шпигел".

Ключови думи:

Шпигел, Хамас

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?