Медия без
политическа реклама

Кремъл: Без "Северен поток", докато има санкции срещу Русия

05 Септ. 2022
ТАСС

Възобновяването на работата на "Северен поток" е свързано с антируските санкции. Те са виновни Русия да не може да обслужва газовите турбини, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на Кремъл, цитиран от Интерфакс.

Песков продължава да твърди, че "Газпром" има вече само една турбина, "която се чупи и това спира газоподаването". За това той обвини западните санкции, които пречат на работата на "Северен поток", но все пак изрази надежда, че въпросната турбина може и да заработи. 

От своя страна Европа е убедена, че "Газпром" и руските власти ще използват измислени причини за технически проблеми на газопровода, за да не доставят газ и да използват експорта на газ като натиск над ЕС заради подкрепата му за Украйна. Освен това Siemens, чиято собственост е турбината, неведнъж каза, че Русия си измисля какви ли не юридически пречки, за да не приеме турбината. 

"Газпром" спря "Северен поток" на 31 август и отказа да го пусне на 3 септември, както беше заявил. 

Газпром" спря изцяло "Северен поток", като изнендващо дори не посочи дата, на която ще възстанови неговата работа.

Фючърсите на европейския природен газ скочиха при отварянето на търговията в понеделник, след като  „Газпром“ спря изцяло  „Северен поток“. Тръбата беше основният източник на суровина до Германия, което поражда опасения за пълно спиране на руските доставки през зимата, съобщи економик.бг

Холандският TTF договор за предния месец, който служи като еталон за Северозападна Европа, скочи с 31%, преди да се върне малко до 263 евро за мегаватчас към 10.00 ч. българско време. Това е печалба от 22,5% спрямо затварянето в петък.

Още по темата