Медия без
политическа реклама

"Газпром" отказва да пусне "Северен поток" отново

"Поводът за спирането е фалшив. Целта е да се изнудва Европа", коментираха ЕК и САЩ

03 Септ. 2022Обновена
БГНЕС архив

"Газпром" спря изцяло "Северен поток", като изнендващо дори не посочи дата, на която ще възстанови неговата работа.

""Газпром" спря напълно газопровода "Северен поток" след резултатите от рутинната поддръжка, докато не бъдат отстранени всички забележки по работата на оборудването", съобщават руските медии като се позовават на съобщение на компанията. 

Русия спря днес газовите доставки за Европа по "Северен поток-1", основния газопровод, по който върви руски газ за Европа.   Прекъсването на работата на "Северен поток 1" е заради ремонт и означава, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. август, до 01:00 ч. на 3 септември.
Франция е поредната страна от ЕС, на която "Газпром" реши да отреже доставките. Френската група "Анжи" съобщи, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки.

От него става ясно, че било изпратено писмо до президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG Кристиан Брух "относно идентифицирани грешки  и необходимостта от коригирането им".  "До отстраняване на забележките по работата на оборудването транспортирането на газ към газопровода „Северен поток“ е напълно спряно“, се казва в съобщението.

Ерик Мамер, ръководител на пресслужбата на ЕК, коментира тази сутрин, че "спирането на "Северен поток" е под фалшив предлог, за да бъде притисната Европа. "Газпром" потвърди репутацията си на ненадежден доставчик: вместо да си изпълняват договорите руснаците предпочитат да горят газ за милиони долари. " В същия дух се изказаха и САЩ: Москва използва енергията като средство за натиск върху Европа, коментира Белият дом", предаде Ройтерс. "За съжаление, не е изненада, че Русия продължава да използва енергията като оръжие срещу европейските потребители", заяви говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

 Siemens Energy, производител на турбината, заради която Русия спря газопровода, че "става дума за рутинна техническа процедура. Преди при подобно изтичане на масло не се е стигало до спиране на газоподаването" .

Часове след като обяви, че няма да поднови доставките по "Северен поток-1" за Германия "Газпром" съобщи, че ще достави днес през Украйна 42,7 млн. куб. метра природен газ за Европа, предаде Ройтерс.

Обемът през входния пункт "Суджа" е сравним с подадените вчера 41,3 млн. куб. метра, но няма да е достатъчен да компенсира липсващия газ, който се очакваше да потече днес по "Северен поток-1".

 

Русия реши да накаже с "газова диета" страните от ЕС, които й наложиха санкции заради агресията в Украйна, но тази тактика се оказа с бумерангов ефект.

По график газопроводът трябваше да се върне към изпомпване на газ  в събота, на 3 септември. Сега в съобщението на компанията обаче не се посочва очакваната дата за възобновяване на работата на "Северен поток".

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и няма недостиг на газ.

От 31 август" Северен поток" е спрян, за да се ремонтира единственият останал газопомпен агрегат на компресорна станция Портовая. Според "Газпром" са открити нарушения по време на поддръжката на турбината. Според Ростехнадзор газопроводът не може да работи безопасно, докато не бъдат елиминирани.

 

 

Още по темата