Медия без
политическа реклама

Бившият енергиен министър намекна за саботаж на газовите доставки

Ако служебният кабинет изпусне 7-те танкера, наистина може да докара хаос, коментират експерти

04 Авг. 2022Обновена
Александър Николов
БГНЕС
Александър Николов

Бившият енергиен министър Александър Николов намекна, че служебният кабинет саботира договорените вече доставки на втечнен газ. Пред Нова телевизия той бе категоричен, че ситуацията не е драматична и няма недостиг на газ.

"Не е вярно, че няма договор - има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера с определена компания. Въпросът е защо, след като са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора", каза той. Николов твърди, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотовете за следващите доставки още не са обявени и няма как да са резервирани.

Николов отпроверга и твърдението на наследника си Росен Христов, че дори да бъдат доставени всички танкери, природният газ пак няма да е достатъчен за задоволяване на търсенето у нас. "Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите "Булгаргаз" може да осигури без проблем", изчисли той.

Николов призова президента Румен Радев да не се доверява на хора с нисък експертен капацитет и още по-нисък морал, без да уточни кого има предвид. И предупреди, че трябва много внимателно да се следи какво ще се случи с гръцката връзка за доставка на газ, която трябва бързо да получи Акт 16, а изборът на ръководство на управляващата компания трябва да бъде одобрено и от КЕВР, и от ЕК.

"Ако не се финализират бързо нещата, няма да има откъде да се достави втечненият газ, защото тръбите ще са заети с азерския", каза той. Според него, ако се реализират договорените от кабинета на Кирил Петков количества газ, цената на синьото гориво може да падне драстично от 1.10.

Снощи, 24 часа след като стъпи в длъжност, служебният премиер Гълъб Донев свика извънредна пресконференция, на която описа апокалиптична картина за газовите доставки през следващите месеци. От думите му излезе, че няма осигурен газ, а "Булгаргаз" няма и пари, за да се разплаща. Затова бе сформиран кризисен щаб, който да предложи решения "за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията".

Вчера председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски заяви, че вратата за "Газпром" не е затворена, и вероятно ще се водят преговори за възобновяване на доставките. Днес обаче призна пред БНТ, че "перспективите пред България за подписване на нов дългосрочен договор за доставка са за втечнен газ. Най-реалистично в дългосрочен план е сключването на договор за втечнен газ, такива количества най-много се предлагат".

През април газовата компания спря едностранно доставките за България, след като "Булгаргаз" отказа да плаща в рубли, което би било нарушение на договора. Натиск за възобновяване на доставките на руски газ има и от синдикатите, и от бизнес организациите. Сметките на икономистите обаче показват, че е мит, че руският газ е евтин, дори доставките да бъдат възобновени.

ПОЗИЦИЯ

Късно снощи от пресцентъра на „Продължаваме промяната” разпространиха позиция, в която обявиха за неверни твърденията за състоянието на енергетиката, разпространени от новото служебно правителство. В съобщението се посочва, че правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени с около 30 долара по-ниски от европейските.

„За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то (бившето правителство - бел.ред.) осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ”, допълва се в позицията. И се призовава „да не се всява страх сред населението”.

Служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ. Това стана ясно на пресконференция на премиера Гълъб Донев тази вечер.

 

Фарсът със "Северен поток " продължава 

Изумително е как привържениците на руския газ игноират факта, че на "Газпром" изобщо не може да се разчита, защото не е коректен доставчик, а е оръжие в ръцете на Кремъл.

От Москва в сряда дойде поредното нелепо обяснение за ограничените с 80% доставки по ключовия за Германия и за Европа "Северен поток". "Санкциите на Запада правят невъзможна доставката на газовата турбина, обслужена от "Сименс енерджи" (Siemens Energy), до компресорната станция "Портовая", гласи ново съобщение от "Газпром".

Ремонтираното съобъжение вече седмици стои в Германия, защото "Газпром" измисля всякакви бюрократични пречки за транспортирането и монтажа му.  Поредното абсурдно изискване от Москва е да се предоставят документи, които  да гарантират, че  Siemens "няма да се опита да изключи дистанционно твъпросната турбина".  

"Санкционните режими на Канада, ЕС, Великобритания и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на "Сименс" (Siemens) правят доставката на турбината невъзможна", заявиха вчера от руския газов концерн. 

Говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер обяви, че не са необходими  никакви допълнителни гаранции за доставката на турбина за "Северен поток" за Русия, тъй като този агрегат не е обект на санкции. Канада, където съоръжението бе на ремонт, специално направи изключение от сакнциите си срещу Русия, за да не създава трудности пред работата на "Северен поток" и турбината да отпътува обратно към компресорната станция "Портовая. 

 

 

Служебният кабинет да побърза с танкерите 

Енергийните експерти Красимир Манов и Васко Начев коментираха тази сутрин пред Нова тв,  че служебното правителство не бива да губи нито миг, а трябва да направи необходимото газът от договорените от кабинета "Петков" танкери да стигне до България.  Начев обясни, че паникьорското поведение на новите министри е съзнателна тактика, която да  цели да свали очакванията на хората за големи постижения в енергетиката.

"Седемте танкера не са митични, а са съвсем реални и сега от служебното правителство зависи дали ще ги вземем или не. "За да се случи това нещо, просто едно потвърждение трябва да се направи до 19 август. Ако не го направим,  офертата отпада и някой друг ще се зарадва на тези танкери. Ако кризисният щаб си позволи този лукс да откаже тези танкери, това допълнително ще увеличи "хаоса", обясни Васко Начев.

Красимир Манов също е убеден, че офертата за седемте кораба трябва да бъде приета. И посочи, че нуждите на страната ни от синьо гориво напълно могат да бъдат покрити от количества, доставени от Турция - нещо, което е било "проспано от ГЕРБ -  въпреки прегръдките с приятеля Ердоган".

Дали може и дали трябва България да прави опити да поднови отношенията си с "Газпром"?  "Ясно е, че ако не склоним да подпишем нов дългосрочен договор за следващите 10 години с "Газпром", няма да получим до края на годината нито един куб. м. газ", категоричен е Васко Начев. А курсът на ЕС е ясен - откъсване на зависимостта от руския газ.  

"Забравете за договора с "Газпром"  - наивно е да разчитаме на него, натегоричен е Манов. Според него вероятността да се постигне стабилна договореност с руския доставчик, което им е поставено като задача, клони към нула, а служебните министри няма да смеят да се покажат публично след разпускането на правителството.

И Манов, и Начев обясниха, че ситуацията с природния газ и нас е такава, каквато е в цяла Европа, и едно служебно правителство не може да преодолее криза, която е международна и се развива на геополитическото поле.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата