Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет ще бори газовите проблеми с кризисен щаб

Анекс на „Булгаргаз“ от миналата година напомпал цените на доставките от Азербайджан

03 Авг. 2022ОбновенаВАСИЛ ТАШЕВСКИ
БГНЕС

Служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ. Това стана ясно на пресконференция на премиера Гълъб Донев тази вечер. В него освен министър-председателят влиза още и министърът на енергетиката Росен Христов и вицепремиерът по икономическата политика и министър на транспорта Христо Алексиев, който ще оглави новата структура. В щаба ще има и представители на други министерства,  КЕВР, спецслужбите на страната, на синдикатите и браншовите организации на бизнеса.

Задачата е да бъдат предложени решения "за овладяване на хаоса и разрухата в сектора, за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизъм за контрол на цените на горивата и цените на електроенергията, обясни Донев. От което се разбра, че засега новият МС няма никакви идеи за конкретни действия. Ще се работи обаче денонощно и без почивни дни, като увери, че ще кабинетът ще направи всичко възможно за осигуряване на доставките и предвидимост на цените за гражданите и бизнеса.

Това, което смята да направи държавата, е да обяви търг за доставка на втечнен газ, каза още служебният премиер. Но това е задача, която вече беше възложена на "Булгаргаз" от депутатите.

Министърът на енергетиката Росен Христов поясни, че за седемте танкера, договорени от кабинета "Петков", трябва да се търсят слотове, които много още щели да вдигнат цената доставките. Той добави, че "Булгаргаз" е изпаднал в тежко финансово състояние, не може да разплати дори тези количества, газ които са осигурени, търси се начин за оздравяване на дружеството.

Според служебният министър на енергетиката, имало осигурени количества газ само за септември, но не и за оставащите месеци до края на годината. „Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за значително по-ниска, само за последните няколко дни, включително от вчера е в пъти по-скъпа за две трети от договорените количества. Подготвяме търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи поне частично нуждите на страната поне до края на годината и отоплителния сезон Също и за водене на преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ“ добави Христов.

В края на пресконференцията, както бе обявена в съобщението на пресцентъра на МС, участниците в нея отказаха да отговарят на въпроси на журналистите.

Според енергийния експерт Васко Начев, не стана ясно от брифинга, дали намерението за търга означава, че отхвърлят американската оферта за седемте танкера или ще пускат нов търг. "Хвърлят прах очите в очите на слепите", каза той. "Те са тръгнали да откриват топлата вода. Спасението е час по-скоро да се потвърди офертата за танкерите, защото скоро и нея няма да я има", предупреди той. Начев припомни, че вина за голямото поскъпване на остатъка от две трети за азерския газ по дългосрочния договор има ръководството на "Булгаргаз", което е било през миналата година. Тогава бившият шеф на дружеството Николай Павлов е подписал анекс да не се взема цялото количество, защото не е готов интерконектоът с Гърция. Азерите от своя страна са отговорили, че ще в такъв случай ще ни доставят оставащите две трети по цената на борсата в Милано, но с отстъпка от 20 евро на мегаватчас. "На практика, от евтиното, от което сме се отказали, сега ни е по-скъпо, но никой не го казва", добави експертът. "За това сега ще правят всичко възможно да забавят пускането в търговска експлоатация на интерконектора и са планирали разни кадрови промени във фирмата, която го управлява", съобщи още той. По думите му, целта е, като докарат руския газ и в комбинация на евтиния от Азербайджан, да кажат, че руският е с много по-ниска цена. "Това са едни глупави и евтини номерца", смята Начев. Според него руснаците ще ни откажат доставки на газ, докато не се съгласим да подпишем с тях дългосрочен договор. Старият е със срок на действие до 31 декември 2022 г.

Относно изказаните опасения, че трябва да се прекупува капацитет на газовите терминали, Васко Начев обясни, че тези заявки се правят за година напред и "Булгаргаз" не е предполагал започването на войната в Украйна и спирането на доставките от "Газпром" за нашата страна. "Цената за регазификация на втечнения метан в LNG-терминалите е 3,41 долара на мегаватчас, а за преноса се плащат още 12-13 лв. на мегаватчас", каза още той по повод твърденията за голямо оскъпяване на доставките на втечнен газ.

 

Още по темата