Медия без
политическа реклама

"Газпром" спря "Северен поток"

31 Авг. 2022
financeandmarkets.com

Русия спря днес газовите доставки за Европа по "Северен поток-1", основния газопровод, по който върви руски газ за Европа. 

Прекъсването на работата на "Северен поток 1" е заради ремонт и означава, че няма да тече газ към Германия от 01:00 ч. 31 август, до 01:00 ч. на 3 септември.

Временното спиране на доставките е необходимо за техническо обслужване и планови профилактични работи на единствения работещ още компресор, предаде ТАСС, цитирайки информация от "Газпром".  Оттам отбелязаха, че компанията "Сименс" трябва да извършва подобно обслужване на агрегата на всеки 1000 часа. Когато работата завърши и ако няма технически проблеми с оборудването,  транспортът на газ ще бъде възобновен до нивото от 33 милиона кубични метра на ден.

За разлика от 10-дневната профилактика на "Северен поток-1" миналия месец предстоящите ремонтни и други дейности бяха обявени преди по-малко от две седмици и се извършват от "Газпром", а не от "Северен поток AG".

Германският канцлер Олаф Шолц обеща, че правителството ще вземе допълнителни мерки за облекчаване на домакинствата. И изтъкна, че страната е добре подготвена за временното спиране на доставките от "Газпром" през Балтийско море: "Тъй като започнахме рано, взехме бързо необходимите решения, за да преминем успешно през тази и следващата зима. Изграждаме с отчетливо темпо нови терминали за втечнен газ на северното ни крайбрежие. Със сигурния внос от Норвегия и Нидерландия през западните ни пристанища се погрижихме да запазим нашите хранилища - не както миналата година. Сега те са пълни повече от 80% и ще продължим да ги пълним, за да сме добре снабдени през идващата зима", каза канцлерът преди кризисно съвещание на кабинета в източния германски град Мезеберг, където министрите обсъдиха допълнителни социални облекчения за домакинствата.

Икономическата битка между Москва и Брюксел се засилва и увеличава перспективите за рецесия и ограничаване на потреблението на енергия в някои от най-богатите страни в региона, предаде Ройтерс.

Европейските правителства се опасяват, че Москва може да удължи прекъсването в отговор на западните санкции, наложени й след нахлуването в Украйна, и обвиниха руския президент Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие за водене на война. Москва отрича да прави подобно нещо.

Във вторник "Газпром" реши да отреже доставките за Франция.

Франция е поредната страна от ЕС, на която "Газпром" реши да отреже доставките. Френската група "Анжи" съобщи, че е била информирана от "Газпром" за намаляване на газовите доставки.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата