Медия без
политическа реклама

Мистериозни кораби "изплуваха" край взрива на "Северен поток"

ЕК даде над 225 млн. евро на Германия за национализация на фирма на "Газпром"

13 Ноем. 2022

Няколко дни преди взрива в газопроводите на "Северен поток" в района на Балтийско море край тях са минали два плавателни съда с изключени датчици за проследяване на местоположението. Това съобщи компанията SpaceKnow, която е анализирала спътниковите снимки.

Аналитиците са открили 25 плавателни съда, минаващи в района няколко дни преди изтичането на газ, но само на два от тях транспондерите не са работели. Според директора на SpaceKnow Джери Яворницки това означава, че те са се опитвали да скрият информацията за своето местоположението и маршрутите.

Според Wired става дума за големи кораби - дължината на всеки от тях е от 95 до 130 метра, които са задължени да имат и да използват транспондери, за да избегнат възможен сблъсък с други плавателни съдове.

SpaceKnow е предала резултатите от своето изследване на представители на НАТО, които разследват изтичането на газ. От НАТО са отказали коментар. Източник на Wired в НАТО е подтвърдил, че алиансът е получил информация от SpaceKnow и че спътниковите снимки могат да бъдат полезни за разследването.

Както "Сега" писа, на 26 септември в Балтийско море имаше изтичане на газ в двата газопровода на "Северен поток-1" и в един от  газопроводите на "Северен поток-2". На един от газопроводите на "Северен поток-1" са открити две дупки с дълбочина до 5 метра.

Евросъюзът смята, че "Северен поток" е умишлено повреден. Шведската полиция, която изследва мястото на изтичане, заяви, че газопроводите са повредени от взрив.

Засега страните се въздържат да обвиняват когото и да било за взривовете. Руският президент Владимир Путин обвини за случилото се "аглосансонците", а руското министерство на отбраната - Военно-морските сили на Великобритания. Британското министерство на отбраната категорично отрича това.

Руски военни кораби са били забелязани малко преди взривовете в близост до газопроводите "Северен поток", съобщи CNN, позовавайки се на източници от западни разузнавания. Те са наблюдавани в понеделник и вторник, а експлозиите станаха на 26 септември /понеделник/. Не е ясно дали те имат нещо общо със случилото се, но следователите вече проучват информацията. Руски подводници също са били наблюдавани недалеч от тези райони миналата седмица, добавя един от служителите на разузнаването.

За проблеми с налягането и в двата газопровода под Балтийско море - "Северен поток" 1 и 2, съобщава германският мрежов оператор.  Вчера стана ясно, че има теч от "Северен поток-2", който е пълен с газ, но така и не влезе в експлоатация.

 

Руски военни кораби са били забелязани малко преди взривовете в близост до газопроводите "Северен поток", съобщи CNN, позовавайки се на източници от западни разузнавания. Те са наблюдавани в понеделник и вторник, а експлозиите станаха на 26 септември /понеделник/.

 

Германия се опасява, че двете линии на газопровода "Северен поток-1" и едната на "Северен поток-2", които бяха повредени след взривове, повече няма да могат да се използват, съобщава Der Tagesspiegel, като се позовава на правителствени източници.

----------------------------

Мерки

Еврокомисията одобри национализацията на дъщерни предприятия на "Газпром" и отдели €225,6 млн. за Германия, за да изкупи 100% от акциите на бившата немска структура на руската компания SEFE GmbH (предишно име — Gazprom Germania GmbH). Това се съобщава на сайта на Еврокомисията.

Тази мярка ще позволи на Германия да замени "Газпром експорт" като вносител на газ и ще осигури сигурност на доставките на синьо гориво.

SEFE GmbH държи 14% от пазара на газ в Германия, като доставя и за други страни в ЕС. Тя е собственик и управлява 28% от газохранилищата, обслужващи пазара на Германия, газопроводите в Германия и други страни на ЕС. След началото на войната в Русия тя понесе сериозни загуби, заради прекратяването на доставките от "Газпром". На 4 април Германия пое управлението на компанията със срок до 15 декември, когато трябва да завърши прехвърлянето на собствеността върху акциите на "Газпром".

През август изпълнителният директор на SEFE Егберг Леге съобщи в интервю за Der Spiegel, че компанията се нуждае от 4 млрд. евро само за поддържане на ликвидност, както и още над 5 млрд. евро за замяна на недоставения руски газ.

Още по темата