Quantcast

Медия без
политическа реклама

Швеция осъди много тежко двама братя за шпионаж в полза на ГРУ

Те са шведи от ирански произход и са предавали на Москва документи на разузнаването и армията

19 Яну. 2023

Двама братя шведи от ирански произход получиха много тежки присъди затвор за шпионаж в полза на Русия и военното ѝ разузнаване ГРУ, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По-големият от двамата натурализирани шведи Пейман Кия беше осъден на доживотен затвор, а по-малкият Паям Кия - на девет години и десет месеца. Те се явиха пред Стокхолмския окръжен съд по обвинения, че между 28 септември 2011 г. и 20 септември 2021 г. заедно са предавали сведения на Русия.

"Няма съмнение, че братята, заедно и съгласувано, са предоставяли без разрешение и в полза на Русия и ГРУ придобити от тях сведения", се казва в мотивите за съдебното решение. Те са ги предоставяли на чужда сила с цел да навредят на националната сигурност на Швеция, се допълва в тях. 

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия, пишат германски

Според Стокхолмския окръжен съд "основната движеща сила зад извършването на общото им престъпление" е бил Паям Кия, а участието на Пейман Кия е било "сравнително по-маловажно". По-големият брат "напълно е съзнавал вредите, които ще причини, предавайки сведенията на Русия, която представлява най-голямата заплаха за националната сигурност на Швеция", посочва съдът в мотивите си за доживотната присъда.

Германските разузнавателни служби разследват двама служители в министерството на икономиката и климата, заподозрени в шпионаж в полза на Москва, предадават Франс прес и БТА, като се позовават на седмичното издание "Цайт". Според него двамата представители на

"След като се запозна с приложените доказателства, окръжният съд смята, че някои факти и обстоятелства по случая все още не са напълно изяснени и затова не беше възможно с пълна сигурност да се състави цялостна картина на това, което се е случило", постанови съдия Манс Виген. "Но дори и така съставената картина е достатъчно ясна, за да бъдат подведени обвиняемите под отговорност."

Агресията на Русия срещу Украйна изостри международните отношения в Европа и света. България не участва пряко във военния конфликт, но не всичко е спокойно на тихия фронт на войната. Въпреки че прокуратурата и ДАНС надуват мускули срещу чуждите агенти у нас, мрежите на

Мотивът по думите му са били парите.

Що се отнася до размера на престъплението, Пейман Кия се е сдобил с около 90 документа, а Паям с близо 65, посочи Виген. "Разкриването на подобни документи може да бъде особено вредно за националната сигурност на Швеция", каза той на пресконференция.

"Те бяха признати за виновни за много тежки престъпления срещу системата за разузнаване и сигурност на Швеция", заяви прокурор Пер Линдквист.

През цялото дело, което се гледаше при закрити врата, двамата мъже отричаха да са извършили каквото и да било закононарушение. Голяма част от събраните доказателства при предварителното следствие са тайна.

Полша гони 45 руски дипломати заради дейността им, която е несъвместима с дипломатическия им статут, което на езика на дипломацията означава шпионаж, съобщава БГНЕС. Информацията е била потвърдена от говорителя на министъра-координатор на специалните служби

В периода 2014-2015 г. 42-годишният Пейман Кия е работил за шведското контраразузнаване, но и за въоръжените сили на страната. Според шведската прокуратура данните, които са предавали на руснаците, са от няколко отдела на шведската служба за сигурност и разузнаване СЕПО.

Пейман Кия, както се твърди е работил за външното разузнаване на шведските въоръжени сили, известно с акронима МУСТ, както и за свръхсекретен отдел в тази служба, занимаващ се с шведските шпиони зад граница, съобщават шведски медии.

Той е бил арестуван през септември 2021 г., а неговият брат - през ноември същата година.

При ареста си 35-годишният Паям Кия е помогнал на брат си да "разкачи и счупи твърд диск, който по-късно е открит в контейнер за отпадъци", се казва в обвинителния акт, с който АП е имала възможност да се запознае. Смята се, че това е един от най-сериозните случаи на шпионаж в шведската история, защото двамата са съставили списък с всички служители на СЕПО.

Един от най-големите шпионски скандали в Швеция е от времето на Студената войната, когато Стиг Берглинг, който работи за СЕПО и въоръжените сили, продава тайни на Съветския съюз. През 1979 г. той е осъден на доживотен затвор по сходни обвинения, но впоследствие бяга, докато излежава присъдата си, за да се завърне доброволно в Швеция през 1994 г. Умира в родината си през януари 2015 г.

Още по темата