Медия без
политическа реклама

Еврокомисар ни обеща сухопътен Шенген на фона на сериозна съпротива

Българският вътрешен министър провежда срещи с колегите си от Австрия, Люксембург, Словения, Унгария, Хърватия

13 Юни 2024Обновена
Еврокомисар Илва Йохансон и българският вътрешен министър в Люксембург
Фейсбук
Еврокомисар Илва Йохансон и българският вътрешен министър в Люксембург

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази днес очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Тя говори пред журналисти в Люксембург, където започва двудневното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

България и Румъния са в Шенген, остава само да премахнем проверките по вътрешните (сухопътни) граници. Предвиждам това да стане тази година, каза Йохансон, цитирана от БТА. Нейните очаквания  идват обаче на тиха, но сериозна съпротива срещу влизане на България и Румъния.

Само ден по-рано стана ясно, че малка група страни продължават да се противопоставят на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша и, че белгийското председателство на Съвета на ЕС не може да пробие съпротивата. "Като председателство направихме каквото можем, за да сближим различните позиции. Но това не стана възможно поради мненията "против". Вероятно няма да приключим въпроса тази седмица“, заявиха оттам. Известно е, че Австрия все още е твърдо против.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден посочи в четвъртък, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки. Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници, каза тя. Работим, надявам се да постигнем напредък, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и съпротивата на Виена. През декември миналата година Австрия бе единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията Никол де Мур отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС. Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

За пробив за Шенген не говори и вътрешният министър Калин Стоянов, който е в Люксембург и пусна пост във Фейсбук със снимки от свои срещи.

В рамките на участието ми в заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ имах възможност да разговарям с еврокомисаря по вътрешни работи Илва Йохансон, както и с моите колеги от Австрия, Люксембург, Словения, Унгария и Хърватия. Срещите с тях потвърдиха убеждението ми, че заедно можем да постигнем желаната сигурност за нашите граждани!, написа той.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс).

"Трябва да преценим как функционира Шенген по въздух. След това може да бъдат обсъдени следващите стъпки", подчерта позицията на страната си преди заседанието на Съвета на ЕС австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер, цитиран от австрийската новинарска агенция АПА и БТА.

Австрийската агенция цитира дипломати от ЕС, които казват, че  представителите на Румъния и България вероятно отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство. Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета. Новоизбраното дясно правителство на Нидерландия все още не е споменавало за евентуално вето.

"Имаме повече проверки по шенгенските [граници] от когато и да било преди", подчерта Карнер. Той даде за пример Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, заради които Германия и Франция засилват контрола по границите си.

По-късно в четвъртък Илва Йохансон заяви, че Унгария е поставила като един от приоритетите на председателството си приемането на България и Румъния по суша. Унгария поема ротационното председателство на ЕС от 1 юли.

"Силно съм убедена, защото съм в тесен контакт със страните членки и то от няколко години, че ще стигнем до решение тази година, като се надявам това да стане преди края на мандата ми, така че да съм част от това като отговарящ по въпроса комисар. Също така знам, че унгарското председателство е заложило като свой приоритет вдигането на сухопътните граници за България и Румъния. Така че да стискаме палци, силно съм убедена, че ще стане", каза еврокомисарят.

Мандатът на настоящата Еврокомисия вероятно ще приключи през ноември. Йохансон говори след края на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург. Министърът на вътрешните работи на  Белгия Анелис Верлинден съобщи, че очакваната декларация за по-бързото приемане на двете страни в Шенген е отпаднала от дневния ред, защото, по думите ѝ, не е била имало готовност да бъде приета. 

 

Европейци в 20 държави гласуваха в неделя на изборите за Европейски парламент. Очакванията, че радикалите и крайната десница ще ''превземат'' ЕП засега се оправдават. Това са първите европейски избори след излизането на Великобритания от ЕС.

 

Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?