Медия без
политическа реклама

Шефът на Фронтекс иска София в сухопътния Шенген, но Виена не дава

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния

28 Февр. 2024Обновена
Шефът на Фронтекс Ханс Лейтенс и българският вътрешен министър Калин Стоянов
МВР
Шефът на Фронтекс Ханс Лейтенс и българският вътрешен министър Калин Стоянов

Категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенген и по сухопътна граница обяви в София Ханс Лейтенс - изпълнителeн директор на Агенцията на ЕС за гранична и брегова охрана (Фронтекс). Това обаче идва на фона на категоричната позиция на Виена против влизането на България и в сухопътния Шенген.

Лайтенс проведе работна среща с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в рамките на визитата му по покана от българска страна.
Двамата дадоха изключително висока оценка на сътрудничеството между България и Фронтекс. Министър Стоянов запозна госта с предприетите мерки за организация на граничния контрол и засилването на диалога с Турция, благодарение на които отчитаме значителен спад в миграционния натиск още от есента на 2023 г., обяви пресцентърът на МВР.

Изпълнителният директор на европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Ханс Лейтенс изрази несъгласието си с усилията за по-добра защита на външните граници на ЕС, съобщи днес германското издание "Велт", предаде БТА.

Договорено било трикратно увеличение на присъствието на служители на Фронтекс по българо-турската граница, което щяло да "спомогне за изпълнението на основния приоритет на България – осигуряване на високо ниво на охрана на една от най-чувствителните и натоварени външни граници на ЕС".

Министър Стоянов запознал госта с действията на МВР за подобряване на техническото оборудване за гранична охрана и наблюдение, както и с възстановяването на няколко гранично-полицейски управления в близост до границите с Турция и Сърбия, с което се осигурява по-добро обезпечаване с гранични служители на ключови райони по външните граници. 

Колко сигурна и колко шенгенска е граница, която пропуска убиец с чужда лична карта да се разхожда до Сърбия и да се връща без проблеми обратно, натъпкана с дрога линейка да бъде спряна чак в Истанбул, а накрая и цял самолет да бъде пренесен през цяла България в камион и


Изпълнителният директор на Фронтекс посочил, че България може да разчита на "пълната подкрепа на агенцията за засилване на граничния контрол, подобряване на процедурите по връщане, както и за ограничаване на вторичните движения в рамките на ЕС". Изразил и категорична подкрепа за скорошното отпадане на контрола по вътрешните сухоземни граници на България. Подчертал важността на добрия диалог с Турция за сигурността на външните граници на ЕС.
Програмата на посещението на изпълнителния директор на Фронтекс продължава с визита на ГКПП „Капитан Андреево“ и „зелена граница“. На място министър Стоянов ще запознае Ханс Лейтенс с мерките за охрана на външната граница на ЕС. Същия ден двамата ще присъстват и на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово, чиято дейност бе възстановена със заповед на вътрешния министър.

Всичко това идва на фона на това, как министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на Бълария и Румъния в Шенгенското пространство. Това съобщи електронното издание на австрийския вестник "Кроненцайтунг", цитирано от БТА.

По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша. 

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, като по този начин на практика потвърди тръгналата снощи от Румъния новина, че двете страни влизат по въздух и вода в Шенген на 31 март.

Споразумението за "въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г. Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира „Кроненцайтунг“.

Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предава БТА.


Както съобщава друг местен вестник - "Курир", натискът върху Виена да се съгласи двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство се засилва. Единствената страна от ЕС, която все още последователно стои на пътя на тази стъпка, е Австрия, заключава „Кроненцайтунг“.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Австрия, Шенген

Още по темата