Медия без
политическа реклама

България и Румъния влизат по въздух и вода в Шенген на 31 март

Българският премиер Николай Денков и румънското МВР потърдиха новината

28 Дек. 2023Обновена
архив на Сега

Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, като по този начин на практика потвърди тръгналата снощи от Румъния новина, че двете страни влизат по въздух и вода в Шенген на 31 март.

„След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници“, каза премиерът на последното заседание на МС.

Акад. Денков посочи, че тези преговори ще са съчетани със съществена подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да намалим притока на нелегални мигранти към Европа.

„След 12 години без особен напредък по темата Шенген днес можем да се поздравим с този безспорен успех на българската държава“, добави още премиерът. По-късно на пресконференция той не потвърди румънската версия, че България и Румъния ще влязат по суша в Шенген през 2025 г. Заяви, че няма такъв срок. 

Не са поставяни допълнителни условия на България за влизането в Шенген от началото на март по въздух и море, заяви по-късно премиерът Николай Денков. Заедно с вицепремиера Мария Габриел той участва в среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовия министър Асен Василев, вътрешния министър Калин Стоянов и представители на парламентарните комисии по външна политика и по въпросите на еврозоната. Според лидера на ГЕРБ и председател на комисията по външни въпроси Бойко Борисов влизането в Шенген по въздух и море е успех, който би бил невъзможен без мнозинството в парламента.

Румъния и България влизат в Шенген по въздух и вода през март 2024 г., съобщи по-рано на официалния си сайт министерството на вътрешните работи на Румъния, предава БТА. От ведомството уточняват, че на 23 декември са постигнали политическо споразумение със съответните министерства на Австрия и България за разширяване на пространството с Румъния и България с въздушни и морски граници от пролетта на следващата година. 

„Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, след това през годината ще има преговори за влизане в зоната за свободно движение и със сухопътните граници”, се казва в информацията на МВР на Румъния.

Румъния и България ще се присъединят към Шенген по въздух и море на 31 март 2024 г., съобщи и румънският в. "Адевърул", позовавайки се на правителствени източници. Двете страни трябва да влязат и по суша вероятно през 2025 г., но не е сигурно, че това ще стане едновременно. Сделката е оформена след преговорите на двете страни с Австрия. След два дни предстои гласуване за потвърждаване на сделката в Комитета на постоянните представители към Европейския съюз (Корепер), съставен от ръководителите на дипломатическите мисии в Брюксел. След последното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Николай Денков заяви, че България настоява да се изработи и гласува план с ясни срокове за приема, за да не се налага при всеки етап Европейският съвет да гласува. Предпоследният път Унгария заплаши с вето България заради газовата такса по "Турски поток". 

Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предава БТА.

"Нехамер (австрийският канцлер) вече няма за какво да се хване, за да дискриминира румънците и да ги унижава на опашките пред митниците", заяви в публикация във Facebook румънският евродепутат Влад Георге.

Но австрийският "Курир" цитира вътрешния министър Герхард Карнер, че " Шенген по въздух може да дойде бързо за Румъния и България". Според него за София и Букурещ трябва да се обмисли първоначално присъединяването само по въздушен път, тъй като при летенето няма проблеми с нелегалната миграция. Министърът разкрива, че се чака предложение от ЕК за изпълнение на този план. Той е загрижен за опазването на външната граница на ЕС, засилването на граничния контрол по сухопътните пътища между България и Румъния и гарантирането, че двете държави приемат и търсещи убежище, за които отговарят като страни по външните граници.

“Ако това се случи, тогава еър Шенген може да се случи бързо. Говоренето за пълноправно членство е чиста спекулация”, заявява Карнер. 

Евродепутатът Виктор Негреску обясни пред "Адевърул" и защо преговорите отнемат толкова много време. "В Австрия понякога в такъв диалог документът трябва да бъде утвърден на най-високо ниво, а това отнема доста време, за да се финализират преговорите", каза евродепутатът.

Вицовете за албанци останаха в миналото, а нови не измисляме, защото вървим по общ път. Само формално изглежда, че сме по-напред като членове на ЕС от 17 години, докато албанците още не са започнали присъединителни преговори.

В случай на двуетапно присъединяване един от сценариите е Румъния да бъде отделена от България след включването ѝ в Шенген по въздух и море, твърди "Адевърул".

"Документът, който предстои да бъде подписан, ще вземе предвид и степента на индивидуално изпълнение на всяка страна в този процес, т.е. Румъния и България влизат в Шенгенското пространство по въздух и море, влизат във всички шенгенски механизми - обмен на данни, информация, упълномощен персонал и т.н.. Влизането в сухопътния Шенген ще зависи от усилията на всяка държава. В случая с Румъния нашите граници днес са много сигурни, както и в случая с България, но очевидно, след като има граница с Турция, това вероятно ще изисква допълнителен анализ", добави евродепутатът.

Ключови думи:

Шенген, ЕС, България, Румъния

Още по темата