Медия без
политическа реклама

ЕК бързо подкрепи Австрия да падне само въздушният Шенген

Позицията ни е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло, обяви председателят на НС Росен Желязков

11 Дек. 2023Обновена
Malta International Airport

Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предава БТА. "Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

"Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят и допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят. Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи той.

След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, предаде БТА.

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът. По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той. Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

"Позицията ни и в момента е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло - по сухопътен и въздушен път, отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави в ЕС, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген.", коментира австрийската идея шефът на Народното събрание Росен Желязков. 

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, заяви от своя страна премиерът Николай Денков. „В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават“, допълни министър-председателят.

"Това е недостатъчно и не трябва да го приемаме" , обяви пък лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски по повод предложението на Австрия да падне Шенген само по въздух.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък заяви, че България е много близо до влизане в Шенген и страната ни има достатъчно аргументи да искаме да бъдем приети не само по въздух и по суша.  “Категорични и двамата сме и нашите партии, че трябва да имаме ясна дата и за суша”, подчерта той.  Кирил Петков добави, че ЕНП и Либералното семейство в Европа работят рамо до рамо, за да постигнем конкретни резултати.

"За България Шенген е национален приоритет и това беше една от причините това правителство да съществува", заяви той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова новините за Шенген по въздух са ''подхвърляне на трохи''. "Само транспортният бранш губи от това близо 100 млн. лв. годишно, хиляди хора стоят по границите и чакат. Това е несправедливо отношение и държим българското правителство и мнозинството, което управлява, да заеме по-твърда позиция'', каза Нинова. И допълни, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса има ли поставено към нас изискване да приемаме квоти от бежанци от Европа към България. Нинова коментира, че този слух върви и ако се окаже истина, то това би било ''абсурдно''.

Сначала посмотрим, потом увидим Севернокорейска мъдрост --------------------- По времето на социализма България се бе амбицирала да играе водеща роля сред братските страни в изчислителната техника.

Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген. Това съобщава в същото време Диджи24, като се позовава на австрийското издание "Щандард", цитирана от БТА. “Дискусиите с американски официални лица са били решаващи за промяната на позицията на Австрия относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство”, се казва в цитираната публикация.

Неотдавнашните разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън с политиците във Виена също бяха решаващи за оттеглянето на ветото, като се има предвид, че Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа.

Изданието съобщава, че следващите стъпки трябва да бъдат договорени днес и утре на  конференция на вътрешните министри на държавите от Залцбургския форум в Словения. Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.  

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер призова операциите на Фронтекс (Frontex) в България да се утроят и ЕС да отпусне повече средства за инфраструктурата за защита на границите. Границата между България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде наблюдавана. Освен това Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка все още трябва да бъде договорена, пише “Щандард”, цитиран от Диджи24.

Изданието коментира още, че Букурещ вече е готов да приеме обратно търсещите убежище, преминали през Румъния, съгласно Дъблинския регламент. Австрия оправда съпротивата си срещу разширяването на Шенген с това, че твърде много мигранти идват в Австрия. Властите в Букурещ обаче подчертаха, че най-много два процента от мигрантите са преминали през Румъния, а останалите са дошли през Сърбия и Унгария. След решението на Австрия Нидерландия, която беше само против влизането на България в Шенген, но не и на Румъния, също може да се откаже от това противопоставяне, отбелязва в заключение “Щандард”.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Шенген, ЕК, България, Румъния

Още по темата