Медия без
политическа реклама

САЩ сключиха сделка с талибаните за изтегляне от Афганистан

При спазване на споразумението американската войска ще напусне страната "в рамките на 14 месеца"

29 Февр. 2020Обновена
ЕПА/БГНЕС

Съединените американски щати и техните съюзници ще изтеглят всичките си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца, ако талибаните спазят споразумението, което беше подписано днес в Доха, гласи съвместно изявление на Вашингтон и Кабул, предава БГНЕС.

След първоначалното намаляване на войските до 8600 души в рамките на 135 дни от подписването, САЩ и техните партньори "ще завършат изтеглянето на оставащите си сили от Афганистан в рамките на 14 месеца (...) и ще изтеглят всичките си сили от останалите бази", се казва декларацията.

Споразумението от Доха ще доведе до поетапното изтегляне на хиляди американски войници от Афганистан след повече от 18 години в замяна на различни ангажименти за сигурност от бунтовниците и обещание да проведат разговори с правителството в Кабул.

Сделката между Вашингтон и талибаните, изготвена през бурна година на диалог, белязан от рязкото прекъсване от страна на Доналд Тръмп през септември, определи график за изтегляне на американските сили. САЩ ще започнат незабавно изтеглянето на войските си от Афганистан.

Преди да се стигне до вътрешно афганистанските преговори, т. е. между талибаните и правителството в Кабул, САЩ и талибаните ще си разменят хиляди затворници. Уточнено е, че вътрешноафганистанските преговори ще започнат на 10 март.

Американският държавен секретар Майк Помпео призова талибаните да "спазят обещанията си и да прекъснат връзките си с Ал Кайда".

От своя страна министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер, който е в Кабул, предупреди, че "САЩ няма да се поколебаят да анулират" споразумението с талибаните, ако те го нарушат.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео, който присъства на подписването, бе посрещнат от катарските домакини, заедно с главния преговарящ на Вашингтон Залмай Халилзад. Съоснователят на талибаните Мула Барадар ръководи делегацията на въстаниците.

Същевременно талибаните заявиха, че днес са наредили пълно еднодневно спиране на атаките в Афганистан преди подписването на историческата сделка за изтегляне на американските войски.

Съобщението им дойде след частично спазвано седмично примирие между бойците, американските и афганистанските войски, през което имаше само изолирани сблъсъци. "Тъй като днес се подписва сделката и нашите хора са щастливи и празнуват, ние спряхме всичките си военни операции в цялата страна", заяви говорителят на талибаните Забихула Моджахид пред АФП.

Още по темата