Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ санкционираха тежко шефа на сръбското разузнаване

Президентът Вучич реагира нервно, че санкциите са заради Русия

12 Юли 2023Обновена

САЩ наложиха във вторник санкции на проруския ръководител на сръбското разузнаване, обвинявайки Александър Вулин в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебно положение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Службата за контрол на чуждестранните активи на министерството на финансите на САЩ посочи, че Вулин е използвал служебното си положение, за да помогне на санкционирания от САЩ търговец на оръжие Слободан Тешич да изнася оръжия от Сърбия. Вулин е обвинен също в участие в мрежа за трафик на наркотици, посочи министерството на финансите на САЩ. 

Александър Вулин бе назначен за шеф на сръбското разузнаване миналата година. Преди това той бе министър на вътрешните работи на Сърбия. На този пост той посети Москва миналия август - рядко срещана визита на представител на европейска държава, която подчерта отказа на Белград да се присъедини към западните санкции срещу Русия след инвазията й в Украйна, припомня АП.

Вулин каза тогава на руския външен министър Сергей Лавров, че „Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е част от антируската истерия“.

Сърбия е кандидат за членство в ЕС, но обтегнатите й отношения с Косово държат кандидатурата й в безизходица. Страната поддържа съюзнически отношения с Русия, посочва АП.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че САЩ "ще продължат да търсят отговорност от онези, които прокарват политическата си програма и личната си изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените действия на Русия в Сърбия и региона".

В резултат на наложените санкции се блокират цялата собственост и активи на Вулин в САЩ, неговите транзакции - преки или преминаващи през САЩ. Американски граждани и фирми нямат право да предоставят средства, стоки или услуги от, на или в полза на Вулин и негови фирми под заплаха сами да станат обект на санкции или принудително действие.

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че санкциите на САЩ срещу директора на БИА Александър Вулин "не са заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация", предаде БГНЕС.

„Не съм забелязал кокаин да е открит в офиса на Вулин, а в Белия дом“, каза той.

На въпрос на журналист от телевизия N1 дали Вулин може да остане начело на БИА и дали държавните власти на Сърбия трябва да разследват твърденията на Министерството на финансите на САЩ, Вучич каза:

„Мисля, че е много важно да се проведе разследване. Забравихте да споменете най-важното нещо, което е Русия. Санкции срещу Вулин не са наложени заради престъпността, а заради отношението му към Руската федерация. Но утре ще говоря подробно за позицията му“, каза той.

 

Още по темата