Медия без
политическа реклама

САЩ са на прага на инфраструктурна революция

01 Апр. 2021
БГНЕС
Джо Байдън

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да похарчи 2 трилиона долара за възстановяване на икономическия растеж на Америка. Президентът каза, че планът ще създаде ''най-силната, най-устойчивата и иновативна икономика в света'', предаде в. ''Гардиън''. 

В Питсбърг, Пенсилвания, където стартира президентската си кампанията преди две години, Байдън обяви, че скъпата идея цели да възстанови 20 хил. мили пътища и магистрали и ще ремонтира 10-те най-значими от икономическа гледна точка моста в страната. Това е само част от дълъг списък с проекти, които ще се справят с климатичната криза, неравенството между бедни и богати и подобряването на конкурентоспособността на САЩ.

Мярката включва стотици милиарди долари за разширяване на достъпа до високоскоростни пътища, подмяна на оловни водопроводни тръби, което ще осигури достъп до чиста питейна вода, надграждане на електрическата мрежа, което ще я направи по-надеждна, преминаване към нови, по-чисти енергийни източници. Ще бъдат подобрени домовете за грижи за възрастни хора и хора с увреждания, ще се модернизират училищата, домовете и офис сградите, като същевременно ще бъде отделено финансиране за обучение на милиони работници.

Разходите са предвидени за следващите осем години и ще генерират милиони нови работни места, каза Байдън. За да плати пакета, той предложи значително увеличение на корпоративните данъци, което да компенсира разходите в продължение на 15 години. Президентът призова за повишаване на корпоративния данък от 21% на 28%, а мултинационалните корпорации в САЩ да плащат по-високи данъци върху печалбите, направени в чужбина.

Тези планове вече предизвикаха ожесточена съпротива. Републиканците нарекоха покачването на данъците "рецепта за стагнация", докато мощни бизнес организации заявиха, че подкрепят инвестициите, но ще се противопоставят на увеличението на данъците, предаде БиБиСи.

Пакетът е само първата половина от амбициозния план на администрацията на Байдън, който, ако бъде одобрен от Конгреса, би променил драстично американската икономика. Байдън заяви, че ще представи втори законодателен пакет, насочен към американските семейства, през следващите седмици, който ще се фокусира върху инвестициите в здравеопазването, грижите за децата и образованието. Очаква се тази мярка да бъде платена, поне отчасти, чрез повишаване на данъците за най-богатите в страната.

 

Ключови думи:

САЩ, инвестиции, Джо Байдън

Още по темата