Медия без
политическа реклама

САЩ прехвърлят войници и танкове в Литва

Тежката техника е до границата с Беларус, но от Вилнюс отричат това да има връзка със "събития в региона"

05 Септ. 2020
ЕПА БГНЕС архив

Съединените щати съвместно с Литва ще проведат учения на полигона в Пабраде. От литовското Министерство на отбраната заявиха, че маневрите са планирани предварително и „не са свързани с каквито и да е събития в региона”, съобщи „Дойче веле”, цитирана от БГНЕС.

Американските военни вече пристигнаха в Литва заедно с тежка бронетехника за съвместни учения на полигона Пабраде, близо до границата с Беларус. В маневрите на сухопътните сили на САЩ ще участват бойните танкове Abrams, танкове Bradley, всъдеходи и около 40 единици друга помощна техника. Към ученията се включиха литовски военни и дислоцираният в Литва консолидиран батальон на НАТО.

Ротацията на американските войски в Литва представлява сдържащ фактор, който има особено значение за усилията на НАТО в Балтийския регион, подчерта министърът на отбраната Раймундас Кароблис.

От военното ведомство уточняват, че ученията са били планирани предварително и „не са свързани с каквито и да е събития в региона”.

По-рано беше съобщено, че в допълнение към американските военни в ежегодните маневри от 14 до 25 септември ще вземат участие до 1 000 военнослужещи, както и военни самолети от Франция, Италия, Германия, Полша и други държави.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?