Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ предупредиха над 100 държави за руска намеса в изборите

22 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Гласоподаватели на изборите в САЩ през 2016 г.

Русия активно прилага тактики за разрушаване на доверието в демократичните избори по света. Това твърди нов доклад, който американското разузнаване изпраща до правителствата на повече от 100 държави, съобщават медиите в САЩ.

В доклада се твърди, че има доказателства за вмешателство на руски агенти в изборите на най-малко девет държави, включително САЩ, в периода 2020-2022 г. Установено е още, че в други 17 държави е засечено по-слабо ниво на руска активност в социалните мрежи, чиято цел е да развихри допълнително съществуващите съмнения в изборния процес.

В доклада прави впечатление констатацията, че липсват сведения за подобна активност на китайското правителство, отбелязва "Вашингтон поуст". Според анонимни източници на вестника, докладът е предназначен за правителствата на над 100 държави по света. В него не се споменават конкретни страни. Посочени са обаче примери. Единият е за избори в европейска държава през 2020 г., в които руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) e използвала подставени лица да заплашва участници в кампанията, да организира протести в изборния ден и да саботира гласуването зад граница. Другият е за държава в Южна Америка, където при избори миналата година Русия е впрегнала приложението "Телеграм", за да разпространява фалшиви новини за предполагаеми изборни фалшификации, а руски тролове са използвали социалните мрежи да провокират страхове за следизборна дестабилизация.

"Информацията ни показва, че висши руски правителствени функционери, включително на ниво Кремъл, смятат тези вмешателства за ефективен начин да се подронва доверието в изборния резултат и легитимността на избраното управление", коментират източници от разузнаването пред "Вашингтон поуст".

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов коментира, че "не е изненадан от тези инсинуации". В "Телеграм" дипломатът заяви, че "като представя Русия като противник, Белият дом показва нежелание за прагматично сътрудничество срещу глобалните предизвикателства пред човечеството. Със своите безразсъдни политики, Вашигтон доведе руско-американските отношения до задъдена улица".

Руското правителство отрича да се меси в изборите на други държави, макар че покойният лидер на "Вагнер" Евгений Пригожин призна миналата година, че е участвал в подобни операции, насочени към изборите в САЩ. Според разследване от 2018 г. Пригожин е ръководил фабрика за тролове, провокиращи конфликти във "Фейсбук", "Туитър" и други платформи в навечерието на президентските избори през 2016 г.

Ключови думи:

Русия, САЩ, разузнаване

Още по темата