Медия без
политическа реклама

САЩ осъдиха на 4 г. затвор българската юристка на Ружа Игнатова

04 Апр. 2024
Туитър/ФБР

Българската юристка на издирваната криптокралица Ружа Игнатова - Ирина Дилкинска, е осъдена на четири години затвор за участие в мащабна схема за измами в компанията OneCoin. Това съобщи Деймиън Уилямс, прокурор в съда в Ню Йорк, цитиран от Нова тв.

Фирмата започва дейност през 2014 г. и е базирана в София. Тя предлага измамна криптовалута със същото име чрез глобална многостепенна маркетингова мрежа („MLM“). Жертвите на схемата са подведени да инвестират над 4 млрд. долара. Дилкинска се е признала за виновна в заговор за извършване на измама и пране на пари.

През март 2023 г. бе съобщено, че българка на име Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin. 

Тя е работила като ръководител на правния отдел на компанията. В обвинението се твърдеше, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на "криптокралицата" Ружа Игнатова. Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с OneCoin Марк Скот да изпере средства в размер на 400 млн долара. След ареста му, тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста, твърдяха американските власти.

Дилкинска беше обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор. Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на "OneCoin", е извършвано на територията на САЩ, каза миналата година говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Българският адвокат на екстрадираната българка обяви, че Дилкинска никога не е пребивавала в САЩ. „Познавали са се, работили са заедно. Били са в т.нар. екип. Тя е била правен сътрудник на Ружа Игнатова. Техните взаимоотношения са се развивали на плоскостта на договори. Всъщност тя е започнала работа в OneCoin по обява в jobs.bg”, подчертаваше адвокатът на екстрадираната българка в САЩ.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Германската гражданка Ружа Игнатова, родена в България, бе обявена през 2022 г. за международно издирване по искане на властите във ФР Германия, съобщава официално българското МВР.  В съобщението на вътрешното министерство изрично се посочва, че тя е освободена от българско гражданство. За известната като "криптокралицата" жена, от която няма и следа от 2017 г. насам, има въведен сигнал в Шенгенската информационна система (ШИС),  а целта е арест и екстрадиция на основание Европейска заповед за арест, издадена от съда в гр. Bielefeld, ФР Германия.Игнатова се издирва за извършена престъпна дейност, свързана с измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуална валута OneCoin, разказват , разказват още от МВР.
Това е втори апел за помощ от партньорските германските служби по този случай. Първият бе през 2017 г.. Тогава  бе планирана и проведена специализирана полицейска операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел. Действията у нас, планирани в рамките на международно разследване за неутрализиране на група за пране на пари чрез  ОneCoin, бяха осъществени от служители на ГДБОП. 

Тогава антимафиоти, съвместно със следователи от отдел „Следствен“ и под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура участваха в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, припомня МВР. В екипа участваха и служители на ДАНС.

По онова време бяха претърсени офисите на 15 дружества, разпитани бяха 50 човека и бяха иззети сървъри.

В рамките на международното разследване е изяснено, че регистрирано в Обединените арабски емирства дружество действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. То въвежда разплащания с уанкойн (по подобие на криптовалутата биткойн). В Германия и в други държави разпространението на уанкойни е забранено. Според местните контролни органи, уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.  Има съмнения, че чрез схемата „уанкойн“ може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, твърдеше през 2017 г. българското МВР.

Българското дружество е изпълнявало функциите на фактически търговски представител и дистрибутор на виртуалната валута, създадена от регистрираната в ОАЕ компания. В момента дейността на свързани с нея дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.

През 2019 г. пpoĸypaтypaтa нa Maнxaтън, Hю Йopĸ, повдигна обвинeния за финансови измами на двама човека, измислили криптoвaлyтaтa ОnеСоіn. Според властите в САЩ мултимилионерката Ружа Игнатова и брат й Констатин Игнатов са създали финaнcoвa пиpaмидa - едноименната компания ОnеСоіn, която е завлякла лековерни инвеститори с повече от 1.2 млрд. долара. Жертви на колосалната измама са 3 милиона души от 21 държави от всички континенти - Германия, Англия, Италия, Китай, Индия, Нигерия, Уганда, Виетнам и т.н., смята щатската прокуратура. Тандемът убеждавал инвеститорите да купуват едри пакети от валутата с обещания за големи печалби, а събраните пари отивали в личните им сметки. Maĸcимaлнoтo нaĸaзaниe зa тoзи вид пpecтъплeния в CAЩ е 20 гoдини затвор. 

Игнатов бе арестуван от ФБР на 6 март 2019 г. на летището в Лос Анджелис. Константин после излежа присъда от 34 месеца в затвора в САЩ и бе освободен. Той получи малка присъда, защото съдейства на разследването

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата