Quantcast
САЩ официално напускат СЗО | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ официално напускат СЗО

Президентът Тръмп изпълни заканата си да накаже заради Китай световната организация
Обновена
11 848
 Гласът на Америка

Президентът Доналд Тръмп изпрати уведомление до Конгреса на САЩ и до ООН, че страната официално напуска Световната здравна организация /СЗО/, предадоха световните агенции. С това писмо започва процедура, която ще доведе до фактическо прекратяване на членството на САЩ през юли догодина. СЗО ще загуби 15% от бюджета си, защото вноската на САЩ е 400 млн. долара.

Съобщението за медиите дойде първо от сенатора демократ Боб Менендес.

"Това няма да защити живота на американците и (техните) интереси - ще остави Америка болна и сама", написа сенаторът в Tуитър, определяйки действията на Тръмп като "хаотични и непоследователни".

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън обеща, че ако бъде избран, ще отмени това решение още в първия ден след встъпването си в длъжност.

Тръмп каза по-рано, че страната ще прекрати отношенията си със СЗО, защото организацията „отказва да проведе необходимите реформи“. Според него САЩ "ще пренасочат тези средства към целия свят за спешни здравни нужди". Тръмп обвини СЗО, че организацията е прикрила мащаба на коронавирусната епидемия в интерес на Китай.

Още

Джо Байдън ще оправя грешките на Тръмп на срещата на НАТО

14.06.2021

224
Руди Джулиани е поискал Киев да разследва Джо Байдън

08.06.2021

1014
Доналд Тръмп закри личната си социална платформа

03.06.2021

1590