Медия без
политическа реклама

САЩ може да спрат помощта за Украйна до средата на ноември

Републиканци и демократи одобриха заедно в Конгреса мярка за временно финансиране на федералното правителство

01 Окт. 2023Обновена

Двете камари американският Конгрес приеха закон за временно финансиране на работата на американското правителство, който ще действа 45 дни. Така САЩ избегнаха мащабно блокиране на дейността на държавата, при което държавните служители щяха да бъдат принудени да излязат в отпуск, над 2 000 000 военнослужещи щяха да работят без заплащане, а редица програми и услуги, на които разчитат американските граждани, щяха да бъдат спрени.

"Тази вечер двупартийните мнозинства в Камарата на представителите и Сената гласуваха за запазване на правителството отворено, предотвратявайки ненужна криза, която щеше да причини ненужна болка на милиони трудолюбиви американци", коментира президентът Джо Байдън в изявление. Байдън подписа закона.

Законопроектът включва средства за борба с бедствия и аварии, но не и американска помощ за Украйна, съобщава NY Times. Това означава, че до средата на ноември САЩ не могат да оказват военна и финансова помощ за Украйна. В предварителните разчети, САЩ планираха да включат в бюджета 6 млрд. долара за Киев.

Байдън порица Маккарти и републиканците от Камарата на представителите и им заръча да примат специален закон, с който военната и финансовата помощ за Украйна да е възможно в 45-дневния период. "Напълно очаквам, че председателят (Маккарти) ще спази ангажимента си към народа на Украйна и ще осигури приемането на необходимата подкрепа за Украйна в този критичен момент", заяви президентът.

Маккарти заяви, че руската инвазия е ужасна, но настоя, че не може да се предоставя "празен чек" на Украйна. "Истински загрижен съм какво ще се случи в дългосрочен план, но не искам да губим пари", изтъкна председателят на Камарата.

Законопроектът първо премина Камарата на представителите, като постигна нужното мнозинство от две трети. Демократите почти единодушно подкрепиха законопроектът, а републиканците в Камарата се разделиха - 126 гласуваха "за", а 90 "против". Така законопроектът мина през Камарата на представителите с общо 335 "за" и 91 гласа "против". Три часа преди изтичането на крайния срок в полунощ Сенатът също одобри законопроекта.

Кризата беше предизвикана до голяма степен от малка група твърдолинейни републиканци, които не се подчиниха на партийното си ръководство да подкрепят мярката, защото настояваха за дълбоки съкращения на разходите. Групата от 21 хардлайнери заплаши да отстрани Маккарти от поста председател, ако временната мярка бъде приета с подкрепата на демократите, както се случи. "За 45 дни би трябвало да свършим цялата си работа", коментира Маккарти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?